Про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про соціальний правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»

Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проєкт закону про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (реєстр. № 11407).

Закон розроблено з метою удосконалення норм та порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовців, захоплених в полон або заручниками, а також інтернованих в нейтральних державах або безвісно відсутніх.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

«Про основні засади державної кліматичної політики»

8 жовтня 2024 року Верховна Рада України більшістю в 284 голоси народних депутатів України прийняла у другому читанні та в цілому Закон України «Про основні засади державної кліматичної політики».

Зазначений Закон спрямовано на визначення правових та організаційних засад державної кліматичної політики, спрямованої на забезпечення низьковуглецевого та сталого розвитку України, досягнення кліматичної нейтральності, пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптації до неї, виконання міжнародних зобов’язань України у сфері зміни клімату, вдосконалення національної системи інвентаризації антропогенних викидів парникових газів із джерел та поглинання поглиначами парникових газів, забезпеченняфункціонування національної системи моніторингу та оцінки досягнен- ня цілей державної кліматичної полі-тики та прогнозування у сфері зміни клімату.

Законопроєкт віднесений до євроінтеграційних і за результатами експертизи не суперечить і в цілому відповідає Угоді про асоціацію та праву Європейського Союзу (acquis ЄС).

Прийняття законопроєкту сприятиме стратегічному плануванню та реалізації цілей державної кліматичної політики, інтеграції кліматичних питань в інші сфери державної політики, забезпеченню кроссекторальності, євроінтеграційним прагненням України у сфері зміни клімату, наближенню українського законодавства до права ЄС.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

«Про внесення змін до деяких законів України щодо розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сферах промислової безпеки, охорони праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, державного гірничого нагляду, державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення»

8 жовтня 2024 року Верховна Рада України більшістю в 323 голоси народних депутатів України прийняла у другому читанні та в цілому Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сферах промислової безпеки, охорони праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, державного гірничого нагляду, державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення».

Наближення законодавства України до права ЄС призводить до функціональних змін в центральних органах виконавчої влади, їх оптимізації, перерозподілу завдань між ними. Прийняття зазначеного Закону спрямовано на врегулювання питань розмежування відповідних політик одна від одної, що дасть змогу здійснити перерозподіл та оптимізацію функцій між відповідними центральними органами виконавчої влади.

Водночас вносяться зміни до Законів України «Про поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про дорожній рух», «Про рекламу».

Пресслужба Голови Верховної Ради України.