Фото rada.gov.ua.

На початку зустрічі Спікер українського Парламенту подякував членам делегації, очолюваної Головою Меджлісу Рефатом Чубаровим, за візит в Україну. «Ваша присутність тут є свідченням незмінної підтримки з боку діаспори кримських татар суверенітету і територіальної цілісності України», — наголосив він, підкресливши, що Крим — це Україна!

Руслан Стефанчук акцентував, що Україна завжди демонструвала особливе ставлення до кримськотатарського народу, який має в нашій країні офіційний статус корінного народу.

«Основою встановлення миру є Формула Президента України Володимира Зеленського, яка передбачає повне виведення російських окупаційних військ із суверенних територій України, зокрема й з Криму», — підкреслив Голова Верховної Ради України.

Водночас він зазначив, що український Парламент звернувся до урядів та парламентів іноземних держав із закликом визнати депортацію кримських татар з Криму у 1944 році актом геноциду кримськотатарського народу.

«Разом з тим, — наголосив Голова Верховної Ради України, — вкрай важливим є проведення самітів Кримської платформи — як на рівні глав держав, так і на рівні парламентів. І вже через два тижні відбудеться Третій Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи у Ризі».

Насамкінець Руслан Стефанчук звернув увагу гостей на те, що для України надзвичайно важливим є питання звільнення політичних в’язнів — бранців кремля — та військовополонених.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.