"Хочу зазначити, що всю допомогу, яку ми отримуємо, намагаємося використати тільки на ті регіони, де вона найбільш необхідна, наші партнери дуже це цінують і поважають. Допомогу направляємо на регіони, де вона є нагальною, як от медикаменти на Харківщину чи Херсонщину", - каже Олексій Бойко.

Далі він перелічив усіх партнерів, з якими працює Чернівецька область.

"Це співпраця із представництвом дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. У рамках співпраці відкрито Центр захисту та соціально-психологічної підтримки дітей, які постраждали або стали свідками насильства (за моделлю Барнахус). Із Національною асоціацією адвокатів Румунії, за допомогою яких отримали гуманітарну допомогу для медичних комунальних закладів області.

Також з Міжнародною організацією RoAid, за сприяння яких комунальні заклади та громади отримали генератори. Міжнародна організація MdM-Греція, у співпраці з якою реалізовувались проєкти у сфері надзвичайних ситуацій та охорони здоров'я.

З міжнародною Асоціацією «Лікарі за права людини» (MEDU) Італія. У рамках співпраці реалізовуються проєкти у сфері охорони здоров'я (відновлення фізичного та ментального здоров?я та допомоги вразливим громадам). З Міжнародною неурядовою організацією ACTED (Франція) та IMPACT (Швейцарія) щодо надання гуманітарної допомоги постраждалому від збройного конфлікту населенню України. Програмою UA Habitat program, Міжнародною фінансовою корпорацією щодо реалізації проєкту житла в Чернівецькій області для внутрішньо переміщених осіб та іншими організаціями.

Наприкінці вересня у місті Страсбург відбувся Конгрес французьких регіонів, у якому вперше взяла участь представницька делегація Української асоціації районних та обласних рад (УАРОР).

Такрж ми представили Буковину на цьому міжнародному майданчику. Під час 17-ї сесії обласної ради депутати погодили текст Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво із Клужською повітовою радою.

Крім того, на сесії обласної ради депутати погодили Угоди про співпрацю між Чернівецькою обласною радою та законодавчим органом округу Ольстер (штат Нью-Йорк, США). Йдеться про співпрацю у сферах місцевого самоврядування, освіти, правопорядку, охорони здоров'я та соціального захисту. У нашій області вже є досвід роботи громад з американськими партнерами з цього ж округу за підтримки Чернівецької обласної ради.

Так, у 2024 році місто Сокиряни підписало угоду про побратимство із містом Кінгстон. Вони вже реалізували спільний проєкт із виготовлення сонячних батарей. Тож зараз ми працюємо над тим, щоб підписати Меморандум про співробітництво з округом Ольстер, як регіони-побратими.

Співпраця з американцями передбачає також спільні проєкти у сфері екології, енергоефективності, освіти, культури, туризму та переробної промисловості. Передбачається, що один із регіонів Франції, а також Клужська повітова рада й законодавчий орган штату Ольстер, затвердять Меморандуми про співробітництво найближчим часом", - розповів Олексій Бойко.

Пресслужба Чернівецької обласної ради.