Фото rada.gov.ua.

Головою делегації та головним переговірником України виступила Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції — Міністр юстиції України Ольга Стефанішина.

Український Парламент на відповідних заходах, зокрема, представляв Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, як член делегації України для участі у переговорах з Європейським Союзом щодо укладення Угоди про вступ України до Європейського Союзу (відповідно до Указу Президента України № 365/2024).

Так, 8 жовтня Олександр Корнієнко долучився до двосторонньої зустрічі, присвяченої сфері «Економічні критерії», а також переговорному розділу 32 «Фінансовий контроль». Основна увага була приділена аналізу спроможності України забезпечити функціонування стабільної та ефективної ринкової економіки, а також здатності витримувати конкурентний тиск і діяти в умовах єдиного ринку Європейського Союзу. Ці вимоги є частиною так званих «Копенгагенських критеріїв», яких має дотримуватись кожна країна-кандидат на вступ до ЄС.

Під час обговорення переговорного розділу 32 «Фінансовий контроль» було, зокрема, детально розглянуто ключові аспекти системи державного внутрішнього фінансового контролю, зовнішнього аудиту, захисту фінансових інтересів тощо. «Обговорили, зокрема, реформу Рахункової палати. Зазначив, що маємо достатньо сильний консенсус в Парламенті для ухвалення цього рішення. Відповідний законопроєкт — частина того, що ми маємо зробити», — зауважив Перший віцеспікер Олександр Корнієнко.

9 жовтня відбулася сесія, присвячена сфері «Реформа державного управління». Під час цієї двосторонньої зустрічі українська сторона та Єврокомісія, серед іншого, розглянули поточну стратегію України щодо реформування державного управління, управління людськими ресурсами в межах державної служби. Окрема увага була приділена правовим засадам організації органів державної влади, їх підзвітності, а також питанням розподілу обов’язків між усіма рівнями влади, механізму нагляду, а також підзвітності в органах державної влади.

Реформа державного управління — одна з найважливіших реформ для України. Попри складні безпекові та економічні виклики, які стоять перед нашою державою, Україна продовжує активно працювати над її впровадженням. «Український народ ще під час Революції Гідності виявив своє прагнення жити в Європейському Союзі, в потужній демократії. Зокрема, реформа державного управління — предметне підкріплення цього. Державна система має працювати прозоро. Працюємо над доступністю публічних послуг, підвищенням кваліфікації державних службовців. Також маємо наполегливо працювати над запровадженням справедливої оплати праці в органах держвлади», — зазначив Олександр Корнієнко.

10 жовтня відбулася двостороння сесія щодо сфери «Функціонування демократичних інституцій». Ця тема стоїть на порядку денному від початку переговорного процесу щодо вступу України до Європейського Союзу. Під час заходу були розглянуті такі питання: засади демократії в Україні, особливості виборчого процесу в нашій державі, роль Парламенту в демократичній системі країни, а також розвиток українського громадянського суспільства. «Йшлося про прозорість та підзвітність роботи Парламенту, його ефективність як законодавчого органу державної влади. Були представлені результати імплементації рекомендацій місії Європарламенту та інших інституцій, визначені наступні кроки в цьому напрямку. Окрема увага — розвитку українського парламентаризму», — повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради України. За словами Олександра Корнієнка, результатом цієї зустрічі стане скринінговий звіт Єврокомісії, який, зокрема, визначить наступні кроки України для завершення трансформації демократичних інститутів держави та приведення їх у повну відповідність до чинних європейських стандартів.

Окремо Олександр Корнієнко висловив подяку Програмі USAID «РАДА: наступне покоління» за підтримку діяльності Верховної Ради України та посилення її інституційної спроможності.

У рамках двосторонньої сесії щодо сфери «Функціонування демократичних інституцій» заступник Керівника Апарату Верховної Ради України Артем Янчук представив Презентацію, яка відобразила, як в українському Парламенті проходить законодавча процедура. Також заступник Керівника Апарату зупинився на викликах, які стоять перед Верховною Радою України щодо забезпечення прозорості та підзвітності її діяльності, особливо у період дії воєнного стану. Окремо він окреслив поточні реформи та плани Парламенту в контексті виконання рекомендацій місії Європейського Парламенту. «Незважаючи на певні обмеження, які пов’язані із дотриманням безпекових заходів під час дії воєнного стану в Україні, Верховна Рада України здійснює необхідні заходи для того, щоб забезпечити належний рівень прозорості та підзвітності її діяльності, зокрема і залучення громадськості до законотворчих процесів», — наголосив заступник Керівника Апарату Верховної Ради України.

Своєю чергою голова Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко представив Презентацію заходів, що забезпечують доброчесність роботи українського Парламенту. Зокрема, він зупинився на заходах, які забезпечують високий рівень доброчесності, таких як перевірка майнових декларацій народних депутатів, контроль за способом життя, конфлікти інтересів та інше. «Доброчесність лежить в основі кожної демократичної держави. Ми усвідомлюємо, що успішне просування України шляхом євроінтеграції неможливе без дотримання високих стандартів доброчесності в діяльності єдиного законодавчого органу держави — українського Парламенту», — наголосив Сергій Кальченко.

Отож під час двосторонніх зустрічей в межах офіційного скринінгу Європейською Комісією та Україною було ретельно порівняно законодавство, стратегічні рамки, інституційні структури та адміністративні спроможності України зі стандартами ЄС. Відповідна робота є основою для розробки рекомендацій Єврокомісії у кожній сфері переговорного процесу.

За результатами скринінгу Єврокомісія підготує звіт щодо відповідності законодавства України праву ЄС по кожному переговорному кластеру. «Процес зараз — це основа для подальшої розробки рекомендацій від Європейської Комісії для кожної сфери переговорів. Результати скринінгу дозволять підготувати звіт щодо відповідності нашого законодавства праву ЄС, що надасть можливість зрозуміти рівень відповідності та обсяг роботи, який маємо зробити», — резюмував Олександр Корнієнко.

«Наші зустрічі у Брюсселі дозволили оцінити вже досягнутий прогрес, підтвердити нашу чітку відданість демократичним принципам і цінностям та визначити наступні кроки. Вдячна усім партнерам та колегам, зокрема з Єврокомісії, за ефективну співпрацю, надання необхідної підтримки, а також фахову експертизу. Окремо вдячна українській делегації, яка продемонструвала високий рівень підготовки на сесіях», — наголосила голова делегації та головний переговірник України — Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції — Міністр юстиції України Ольга Стефанішина.

З боку українського Парламенту участь у зустрічах взяли голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко, голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір (онлайн), заступник Керівника Апарату Верховної Ради України Артем Янчук та керівник Головного організаційного управління Апарату Верховної Ради України Олеся Махновець.

У сесіях (офлайн/онлайн) від України участь також брали представники Міністерства економіки України, Міністерства юстиції України, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства фінансів України, Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства енергетики України, Національного банку України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Фонду державного майна України, Державної служби України з питань праці, НАЗК, НАБУ, БЕБ, Антимонопольного комітету України, Державного центру зайнятості, Державної аудиторської служби України, Рахункової палати, НАДС.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.