Фото rada.gov.ua.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про адміністративну процедуру»

10 жовтня 2024 року Верховна Рада України 277 голосами «ЗА» схвалила в другому читанні та в цілому Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про адміністративну процедуру» (реєстр. № 10161).

У рамках підготовки законопроєкту 10161 до другого читання Комітетом було опрацьовано 475 пропозицій та поправок, що надійшли від 27 суб’єктів права законодавчої ініціативи.

Законопроєктом 10161:

- вносяться зміни до 196 законодавчих актів з метою їх приведення у відповідність до Закону України «Про адміністративну процедуру»;

- усуваються колізії із Законом України «Про адміністративну процедуру» в спеціальних законодавчих актах;

- уніфіковано підходи щодо процедури прийняття, виконання та оскарження адміністративних актів та термінологію законодавчих актів у відповідності до положень Закону України «Про адміністративну процедуру».

Законопроєкт спрямований на виконання Україною зобов’язань у сфері Європейської інтеграції та наблизить законодавство України до стандартів країн Європейського Союзу, де діють уніфіковані правила адміністративних процедур.

Щодо порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України

Верховна Рада України 10 жовтня 2024 року прийняла у другому читанні та в цілому проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України (реєстр. № 12023).

Закон розроблено з метою удосконалення законодавства про проходження військової служби в частині надання можливості іноземцям та особам без громадянства проходити військову службу на посадах офіцерського складу у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України.

«Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв’язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього»

Верховна Рада України 9 жовтня 2024 року ухвалила імплементаційний Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв’язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього», (реєстр. № 11484), який є завершальним кроком у процесі ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Закон адаптує кримінальне та кримінальне процесуальне законодавства України до положень права Європейського Союзу, а саме: узгоджує положення Кримінального кодексу

України (далі — КК України) з нормами Римського статуту Міжнародного кримінального суду (далі — РС МКС) та забезпечує кримінально-правове переслідування за найбільш тяжкі міжнародні злочини, а саме — злочин геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини.

Імплементаційний Закон нерозривно пов’язаний з ратифікаційним Законом України «Про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього» № 3909-IX, що був прийнятий Верховною Радою України 21 серпня цього року, та які набирають чинності одночасно.

Законом запроваджується принцип універсальної юрисдикції щодо злочинів агресії, геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та застосування зброї масового знищення, тобто такої дії законодавства про кримінальну відповідальність, що не пов’язана з місцем вчинення злочину, громадянством, постійним місцем проживання підозрюваного чи потерпілого або шкодою національним інтересам держави (зміни до статті 8 КК України).

Доповнення КК України новою статтею 311 (Кримінальна відповідальність військових командирів, інших осіб, що фактично діють як військові командири, та інших начальників) передбачає імплементацію інституту командної відповідальності, регламентованого статтею 28 РС МКС.

Зміни до статей 49, 68, 69, 80, 963, 969 КК України забезпечать запобігання уникненню юридичної та фактичної безкарності за злочини, передбачені статтями 437—439, 442, 4421 КК

України, правовий зміст яких вимагає застосування реального і адекватного покарання до осіб, які їх вчинили, з урахуванням вимог РС МКС.

Також завдяки закону в українському законодавстві з’являться визначення покарання за геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії та будуть прописані зміни до процедури їх розслідування.

Так, відповідно до нової редакції статі 442 КК України злочин геноциду стає тяжким злочином, а кримінально караними діяннями стають умисно вчинені з метою повного або часткового знищення національної, етнічної, расової чи релігійної групи як такої шляхом 1) позбавлення життя членів цієї групи; 2) заподіяння їм серйозної шкоди; 3) створення для групи життєвих умов, спрямованих на повне чи часткове її фізичне знищення; 4) впровадження заходів, спрямованих на запобігання дітонародженню в такій групі; 5) насильницької передачі дітей з однієї групи в іншу.

Крім того, відтепер прямі та публічні заклики до вчинення зазначених вище діянь, проголошені з метою повного або часткового знищення національної, етнічної, расової чи релігійної групи як такої, а також виготовлення матеріалів із закликами до вчинення таких діянь з метою їх розповсюдження або розповсюдження таких матеріалів, каратимуться позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Доповнення КК України статтею 4421 «Злочини проти людяності» запровадить в Україні кримінальну відповідальність за злочини проти людяності та імплементує статтю 7 РС МКС.

З метою приведення у відповідність до статей 8 та 8bis Римського статуту змінюються назви статті 437 «Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни» на «Злочин агресії», а також статті 438 «Порушення законів та звичаїв війни» на «Воєнні злочини».

Зміни до Кримінального процесуального кодексу України випливають зі змін до кримінального закону і визначають, що слідчі органів безпеки здійснюватимуть досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених новою статтею 4421 «Злочини проти людяності».

Також щодо всіх цих тяжких міжнародних злочинів передбачено процедуру здійснення спеціального досудового розслідування.

Крім цього, Законом вносяться кореспондуючі зміни до статей 176, 183, 214, 2971 Кримінального процесуального кодексу України, а виключення примітки у розділі ІХ2 забезпечить повний обсяг співробітництва з Міжнародним кримінальним судом, який Україна зобов’язана надавати після набрання чинності для неї Римського статуту.

Зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів дадуть змогу Україні самостійно розслідувати міжнародні та воєнні злочини, оскільки Римський статут МКС базується на принципі компліментарності, що означає, що Міжнародний кримінальний суд діє лише тоді, коли національні суди не можуть або не бажають розслідувати, або судити за міжнародні злочини.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України