Фото rada.gov.ua.

«Перший пішов! Біогаз власного виробництва вже в наших трубах, і це відкриває для нас новий перспективний ринок. Нещодавно одна з українських компаній вперше подала біометан у вітчизняну газотранспортну систему. Це перший, і є всі надії сподіватися, що далеко не останній такий досвід для енергетичної галузі України. Наступний крок — експорт біогазу в ЄС, і для цього вже майже все готово», — зазначив член Комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України, народний депутат Сергій Магера.

Народний обранець додав: «Наразі цей завод із виробництва біометану працює на 60—70% від запланованої потужності й подає до ГРМ приблизно 6 тис. куб. м палива. Працює він на відходах тваринництва та рослинництва. Що важливо, завод побудовано вже в умовах повномасштабної війни. Він — перший серед низки підприємств декількох інших компаній, будівництво яких завершується цьогоріч. І всі вони в тому числі орієнтовані й на експорт біометану в Європу».

«За оцінками експертів, вже цього року Україна може вийти на річний об’єм виробництва та експорту на рівні 80—100 млн куб. м газу. А якщо брати наш потенціал — то він вимірюється мільярдами кубів. Адже з такою розвинутою агросферою це більш ніж реально. Все питання — залучення інвестицій, і тут уже мають разом працювати держава й бізнес. Європа після накладених на рф санкцій гостро потребує нових постачальників газу. І було б добре, якби Україна могла реалізувати цю можливість і стати одним з них»,— зазначає народний депутат Сергій Магера.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото з фейсбук-сторінки народного депутата.