Фото rada.gov.ua.

З вітальним словом до присутніх звернувся Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

Під час виступів було ви світлено питання подальшої реалізації реформи рибної галузі України, зокрема запровадження прозорих процедур залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства, запровадження на базі європейських регламентів, правових засад забезпечення простежуваності водних біоресурсів та продукції, виробленої з них, що забезпечить можливість отримувати повну інформацію про походження та придатність до споживання продукції рибної галузі тощо.

Під час комітетських слухань було обговорено положення проєктів законів, спрямованих на продовження реформування рибної галузі, а саме: «Про залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства» (реєстр. № 8119) та «Про забезпечення простежуваності водних біоресурсів та/або продукції, виробленої з водних біоресурсів» (реєстр. № 9545), їх основних концепцій, економічні аспекти та механізми їх реалізації.

Зазначалось, що прийняття законопроєкту «Про залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства» (реєстр. № 8119), який спрямований на забезпечення відкритості, публічності і прозорості процедури залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства, а також на збільшення виробництва української продукції аквакультури, дасть змогу за 10 років збільшити доходи українських підприємств до 200 мільйонів доларів США та підвищити зайнятість населення шляхом створення майже 3,5 тисячі робочих місць.

Водночас учасниками слухань була приділена увага питанням про забезпечення простежуваності водних біоресурсів та/або продукції, виробленої з водних біоресурсів, врегулювання яких пропонується євроінтеграційним законопроєктом (реєстр. № 9545). Обговорили основні правові, економічні та організаційні засади забезпечення простежуваності походження водних біоресурсів та продукції, виробленої з них. Адже інформація про весь цикл, починаючи з етапу вилову риби та закінчуючи етапом реалізації кінцевому споживачу, є важливою в межах безпечності харчових продуктів та захисту спожи- вачів.

Також було зазначено, що цей законопроєкт спрямований на усунення бар’єрів для вільної торгівлі з Європейським Союзом. Впровадження сертифікатів походження, вилову, реекспорту водних біоресурсів та свідоцтва про переробку простежуваних водних біоресурсів та/або продукції з них створить сприятливі умови для експорту та імпорту, сприяючи розширенню міжнародної співпраці і розвитку нових ринків.

Комітет вдячний усім учасникам заходу за участь у комітетських слуханнях, конструктивне обговорення проблемних питань і висловлені пропозиції.

Проєкт рекомендацій, підготовлений за результатами комітетських слухань, в установленому порядку буде розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

У комітетських слуханнях узяли участь заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агро-промисловому комплексі Артем Чорноморов, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції Марина Нікітіна, народні депутати України — члени Комітету Сергій Лабазюк, Богдан Торохтій, Валерій Стернійчук, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, т. в. о. Голови Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Ігор Клименок, перший заступник Голови Державної екологічної інспекції України Дмитро Заруба, заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Кустуров, керівник експертної групи з питань аграрної політики захисту прав споживачів і технічного регулювання Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України Микола Гора, представники Міністерства економіки України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Морської охорони Адміністрації Державної прикордонної служби України, Управління авіації та поліції на воді Національної поліції України, керівниця сектору «Сільське господарство» Офісу ефективного регулювання BRDO Ірина Грузінська, керівник відділу по роботі з програмами та проєктами АТ «Прозорро. Продажі» Олександр Лихотоп, а також представники підприємств, громадських організацій та асоціацій рибної галузі.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.