Фахівці, які пройшли чи проходять навчання за Всеукраїнською програмою ментального здоров’я «Ти як?», поділилися своїм досвідом, а також ознайомилися із результатами останнього дослідження у цій галузі», — повідомив голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат України Михайло Радуцький.

Народний обранець зазначив: «Один із пріоритетів програми, яка була розроблена за ініціативи першої леді Олени Зеленської, — максимальне наближення послуг з психологічної підтримки до українців. Для цього ВООЗ розробила онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги з використанням керівництва mhGAP». Понад 100 тис. фахівців, з яких частина — сімейні лікарі, пройшли курс та вже надають психологічну допомогу в медичних закладах. На цей рік заплановано створити щонайменше 30 центрів життєстійкості, щоб знання з підтримки ментального здоров’я опанували ті, хто працює на першій лінії контакту: вчителі, працівники банків та транспорту».

Михайло Радуцький зауважив: «На зустрічі психологи центрів життєстійкості, молодіжних центрів, шкіл, медичні працівники та фахівці з інших сфер, які нині опановують основи психологічної допомоги в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ознайомилися з результатами опитування. Дослідження показало: підвищений рівень стресу відчуває зараз майже кожен третій українець (36%), 11% мають високий рівень стресу, 40% — помірний, 13% — низький. Водночас 73% українців мають чималий ресурс стійкості: 35% є стійкими, ще 38% — радше стійкими. Щоб підвищити цей рівень, програма пропонує якнайближче наблизити до людини, що потребує допомоги, послуги фахівців, та допомогти із власною обізнаністю, навчити навичок самодопомоги, яких навчає, зокрема, комунікаційна програма «Ти як?».

«Нагадаю, у травні в нашому Комітеті відбувся круглий стіл «Система охорони психічного здоров’я в Україні: результати та виклики реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я», на якому ми докладно обговорили подальші плани щодо розвитку та впровадження елементів програми. Наразі Комітет під керівництвом депутата Лади Булах разом із координаційною радою з психічного здоров’я та МОЗ розробляють законопроєкт «Про систему психічного здоров’я в Україні», — зазначив голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат Михайло Радуцький.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото з фейсбук-сторінки народного депутата.