У Славутському лісництві керівники висадили лісові культури із закритою кореневою системою на площі 0,8 га.

Головний лісничий філії "Славутське лісове господарство" Олександр Веремій розповідає, що після Другої світової війни була практика висаджування однієї породи дерев. У цьому регіоні це були чисті соснові насадження. Клімат змінюється, а сосна, особливо у молодому віці, виявилась дуже нестійкою до вогню. До того ж, часто вражалась короїдом.

Тому філія поступово почала переходити до мішаних видів насаджень, які є більш продуктивні, стійкими до хвороб та вогню. Почали додавати листяні породи. На ділянці висадили дворічні сіянці сосни, дуба, модрини та ялини із закритою кореневою системою. Сіянці вирощені в розсаднику філії "Лісові репродуктивні ресурси".

В чому перевага сіянців із ЗКС?

Відсутність проблем зі зберіганням до висадки у грунт.

100% приживлюваність. Коренева система саджанців не травмується. Оскільки їх виймають з контейнерів і висаджують з грудкою землі.

Потребують менше доглядів та площу. Раніше кількість сіянців з відкритою кореневою системою коливалась від 8 до 10 тисяч на гектар, зараз достатньо від 3 до 5 тисяч садивного матеріалу із ЗКС на гектар. Це дозволяє висадити більше матеріалу, який у майбутньому дасть високий економічний ефект.

На рік філія висаджує до мільйона сіянців із ЗКС. Як ручним способом, так і колісним.

Якщо брати показники по всій Україні, то у цьому році завдяки 9 лісонасіннєвим центрам маємо 25 млн саджанців із ЗКС. З кожним роком показник зростає на 10-15%. Це шлях до повного переходу на європейські умови вирощування та садіння лісових культур.

Пресслужба Подільського лісового офісу.