Зустріч розпочалась із церемонії вшанування пам’яті народних депутатів України та працівників Апарату Верховної Ради України, які загинули внаслідок російської збройної агресії, а також військовослужбовців Національної гвардії України, загиблих під час несення служби біля українського Парламенту.

Під час офіційної зустрічі Руслан Стефанчук відзначив важливість першого офіційного візиту Спікера Палати громад Парламенту Канади Грега Фергюса до Верховної Ради України та високий рівень міжпарламентської взаємодії між Україною та Канадою, підкресливши цінність співпраці парламентських груп дружби обох країн.

Руслан Стефанчук повідомив, що під час зустрічі передусім обговорювалась безпекова ситуація в Україні. «У вересні не було жодного дня без атак російських безпілотників, і ця тенденція зберігається у жовтні. росія також постійно використовує ракети проти українських міст», — зазначив він.

Спікер українського Парламенту подякував Канаді за широку підтримку України у боротьбі з російською агресією, особливо за останній пакет військової допомоги. Разом з тим, під час зустрічі Голова Верховної Ради України закликав канадських колег посилити військову підтримку для України. Він наголосив на необхідності надання додаткових комплексів ППО та ракет до них, артилерії, танків і броньованої техніки. Руслан Стефанчук також звернув увагу на потреби у бойовій авіації та подальшій підготовці пілотів F-16. Окремо він відзначив важливість спільного виробництва безпілотників і участі Канади в коаліції дронів.

Ще однією важливою темою обговорення стало питання повернення українських дітей, незаконно депортованих і примусово переміщених росією. Спікер українського Парламенту підкреслив, що Україна високо цінує лідерство Канади у створенні Міжнародної коаліції щодо повернення українських дітей.

Також під час зустрічі порушили питання реалізації Української формули миру.

Наприкінці сторони обговорили євроатлантичну інтеграцію України. Руслан Стефанчук закликав до подальшої підтримки України на шляху до НАТО та сприяння отриманню запрошення до Альянсу.

Після зустрічі Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Спікер Палати громад Парламенту Канади Грег Фергюс провели спільний брифінг.

Спікер Палати громад Парламенту Канади Грег Фергюс наголосив на важливості того, що до України прибула велика делегація парламентаріїв Канади, які представляють увесь спектр політичних партій країни.

«Ми тут, щоб показати, що канадці з усіх політичних сил є разом з Україною у протистоянні російській агресії», — заявив Спікер.

Він також підкреслив, що канадці, особливо українського походження, яких у Канаді понад 1 млн 300 тис., висловлюють солідарність з українським народом і зобов’язуються продовжувати допомагати у відновленні миру в Україні.

«Канадці добре розуміють, що українці захищають усіх нас і боронять демократію. Саме тому я хочу сказати, що наша підтримка є непохитною. Усі канадці солідарні з вами і стоятимуть з Україною до її перемоги», — наголосив Грег Фергюс.

Фото rada.gov.ua.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.