Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко впродовж 13—14 жовтня 2024 року брав участь у 28-й щорічній конференції «FORUM 2000» під назвою «Доведення рішучості та стійкості демократії» в межах робочого візиту до Чеської Республіки.

Під час візиту Олександр Корнієнко також провів зустрічі з керівництвом Сенату Парламенту Чехії. Так, зокрема, відбулася зустріч з Головою Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілошем Вистрчілом.

«Це чудова нагода ще раз подякувати за всю підтримку з боку Чехії, яку відчуває український народ. Важливо підтримувати нашу комунікацію та співпрацю», — зазначив на початку зустрічі Перший віцеспікер.

Він також поінформував Голову чеського Сенату про поточну ситуацію в Україні та ситуацію на полі бою. Окремо окреслив потреби наших воїнів та детально розповів про наслідки ворожих атак по енергетичних об’єктах нашої держави.

Водночас Олександр Корнієнко наголосив, що Україна високо цінує надану допомогу та ухвалені рішення в інтересах Української держави. Зокрема, він висловив переконання про необхідність поглиблення взаємодії на міжпарламентському рівні.

Також Перший віцеспікер зустрівся із заступницею Голови Сенату Їткою Сеітловою та сенаторами Павелом Фішером, Їржі Франтішком Оберфальцером та Петром Штепанеком.

Насамперед Олександр Корнієнко висловив вдячність всьому народові Чехії за підтримку українців, зокрема тих, хто став зовнішньо переміщеними особами, та загалом України. Подякував за гуманітарну та військову допомоги.

Водночас політик висловив вдячність за ухвалення важливих резолюцій — серед них визнання Голодомору 1932—1933 років геноцидом. Він також наголосив на необхідності відновити історичну справедливість та визнати депортацію кримськотатарського народу у 1944 актом геноциду.

Окремою важливою темою обговорення була реалізація Формули миру Президента України Володимира Зеленського. «Спільними зусиллями маємо впровадити всі пункти, які у ній пропонуються», — акцентував Олександр Корнієнко.

Під час зустрічі була порушена тема допомоги цивільному населенню України, особливо під час опалювального періоду в контексті тих викликів, які спричинені атаками на енергетичну інфраструктуру.

Окремо Олександр Корнієнко поінформував про євроінтеграційний трек нашої держави, зокрема нещодавні двосторонні зустрічі в межах скринінгу у Брюсселі. У цьому контексті він підкреслив, що Верховна Рада України активно працює та наближає наступні етапи переговорного процесу.

Обговорюючи перспективи подальшої співпраці між парламентами країн, Перший віцеспікер запропонував колегам створити Міжпарламентську асамблею Україна — Чехія для посилення майбутньої співпраці.

Під час візиту до Чеської Республіки Олександр Корнієнко також взяв участь у панелі конференції «FORUM 2000» на тему «Парламент у воєнний час у дії: уроки української демократії».

Виступаючи перед учасниками «FORUM 2000», Перший заступник Голови Верховної Ради України акцентував на тому, що Україна опинилася в умовах повномасштабного вторгнення та війни. «Ми всі знаємо через кого і хто винний. Злочинець має ім’я», — наголосив він.

Говорячи про роботу українського Парламенту в умовах війни, Перший віцеспікер поінформував, що незважаючи на всі виклики, пов’язані з війною, пріоритетним завданням було забезпечити роботу Верховної Ради України — і з цим завданням успішно впоралися. Олександр Корнієнко, зокрема, поділився досвідом роботи Парламенту в умовах дії воєнного стану та поінформував про ключові рішення, які ухвалювала Верховна Рада України.

Перший віцеспікер нагадав, що 24 лютого о 8-й ранку Верховна Рада України виконала свій конституційний обов’язок — народні депутати зібралися та проголосували за ті рішення, які були необхідні для нашої країни на той момент.

Він звернув увагу, що у 2022 році обмежень було більше, ніж у 2024 році. «Зараз ми докладаємо всіх зусиль, щоб Парламент був більш відкритим. Це стосується і допуску представників медіа, і особливостей роботи самого законодавчого органу. Відновлено годину запитань до Уряду, як важливий елемент парламентського контролю. Водночас багато роботи проводиться на рівні комітетів із залученням профільних міністерств, урядових посадовців та представників експертного середовища з метою пошуку найкращих рішень. Попри це, важливим завданням є дотримання балансу між забезпеченням принципів прозорості й відкритості та фізичної безпеки, як народних депутатів, так й інших осіб», — зазначив Перший віцеспікер.

«Ми нікому не побажаємо жити в умовах війни, — наголосив Олександр Корнієнко, — і, як на мене, найголовніший урок для всіх країн — не допустити такої ситуації, яка сталась з нашою державою».

Для цього, на переконання Першого заступника Голови Верховної Ради України, важливо досягти справедливої перемоги, забезпечити відповідальність винних та покарання за всі злочини, які були здійснені на території нашої держави. «Щоб всі у світі розуміли, що зло не залишається безкарним, та не мали й намірів повторити подібні жахіття», — підкреслив Перший віцеспікер.

Також Олександр Корнієнко зустрівся з уповноваженим Уряду Чеської Республіки з питань відновлення України Томашем Копечним. Він відзначив, що Чехія — одна з перших країн, яка прийняла національну програму з відновлення України, що свідчить про високий рівень двосторонніх відносин між нашими дружніми країнами. «Ваша країна долучається до будівництва реабілітаційних центрів, відновлення лікарень та встановлення мостів на заміну зруйнованим внаслідок російської агресії», — додав Перший віцеспікер та окремо висловив вдячність за патронат над Дніпропетровською областю.

Обговорюючи подальшу співпрацю, Олександр Корнієнко запропонував розглянути можливість розширення міжрегіонального партнерства та реалізації проєктів з відновлення в областях України, що межують з територіями активних бойових дій, де населення потребує системної допомоги, особливо в зимовий період.

Насамкінець сторони обговорили виклики, спричинені руйнуванням українських енергетичних об’єктів внаслідок атак росії та шляхи їх подолання у регіонах України.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.