Оборонні асоціації, що представляють понад 400 підприємств ОПК, та депутати, що входять до Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України по захисту прав інвесторів, підписали меморандум про співпрацю, в якому визначили кроки, необхідні для розвитку сфери.

Меморандум було підписано під час прес-конференції, яка відбулася в Києві 11 жовтня 2024 року за участі народних депутатів Галини Янченко, Олександра Ковальчука та представників асоціацій: Ігор Фоменко — «ФРУ Дефенс», Сергій Висоцький — «NAUDI», Лариса Татаринцева — «Ліга оборонних підприємств» та Катерина Михалко — «Технологічні сили України».

«Український оборонний сектор зріс у шість разів з початку війни. На сьогодні, це один з секторів економіки, який розвивається найшвидше, лише з початку року мені відомо про приватні міжнародні інвестиції в сектор у розмірі 15 мільйонів доларів. Проте є багато факторів що обмежують як кількість інвестицій так розвиток сектору загалом.

Саме для вирішення цих питань ми створили робочу групу з питань ОПК, щоб усунути ці перешкоди, працюючи спільно з виробниками — реальним сектором економіки», — зазначила народна депутатка Галина Янченко.

У підписаному меморандумі зазначено, що всі будуть спільно працювати над вирішенням трьох великих напрямів:

- удосконалення умов державних закупівель;

- покращення доступу до фінансових інструментів;

- регулювання експортної діяльності.

Народна депутатка повідомила, що стосується удосконалення умов державних закупівель, то вже розроблено пропозиції змін до профільних постанов Кабінету Міністрів і сьогодні буде направлено групове депутатське звернення на Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля стосовно того, що саме потрібно переглянути в регуляторних рамках.

Народний депутат України Олександр Ковальчук наголосив на критичній важливості державної підтримки галузі. Зо-крема, забезпечення доступу до пільгового кредитування для підприємств оборонно-промислового комплексу.

«Уже наступного тижня ми запланували серію зустрічей із представниками банківського сектору, міністерств стратегічної промисловості та фінансів. Уже внесено пропозицію до проекту бюджету-2025 щодо виділення 2,5 мільярда гривень для розширення дії президентської програми «5-7-9%» для потреб підприємств ОПК. Це надзвичайно важливий крок, ураховуючи, що наразі 85 відсотків підприємств галузі розглядають можливість або вже частково перенесли своє виробництво за кордон. Наше завдання — створити умови, які змінять цю тенденцію та стимулюватимуть розвиток виробництва в Україні», — підкреслив Олександр Ковальчук.

Щодо третього пункту меморандуму, то представники асоціацій розповіли, що наразі значна частина підприємств сфери ОПК працює на 40—50 відсотків через відсутність достатньої кількості замовлень з боку держави. Потужності дають можливість виробляти значно більше, тож питання контрольованого експорту — це той інструмент, що дасть можливість планувати роботу в довгостроковій перспективі та використовувати потужності на повну.

«Як приклад, є в нашій асоціації підприємство, що може виробити понад 2000 вантажівок, але виробило цьогоріч 700, а більше шасі ми не стали завозити, бо впевненості, що держава це купить, не маємо. Ніхто не говорить про те, що одразу вся зброя буде продана. Є можливість робити більше, в першу чергу задовільнивши потреби українського війська. Та й у плані контролю — це не так просто — експортувати. Є відповідні органи — процес укладання контрактів, — тож контрольований експорт — це про можливості за рік, а часом і два», — за-значив Генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов, який представляв на прес-конференції кластер «ФРУ Дефенс», до якого входить понад 150 підприємств ОПК.

Довідково

На сьогодні потенційні потужності українського ОПК становлять 20 мільярдів доларів, а в бюджеті 2024 року на закупівлю озброєння передбачено 6 мільярдів (як на внутрішні, так і на міжнародні закупівлі).

Фото rada.gov.ua.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.