Фото з відкритих джерел.

Станом на 6 жовтня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю — про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів на 2024 рік

Фото з сайту МОН.

Від жовтня Уряд забезпечить безоплатним разовим харчуванням учнів 1—4 класів. Для цього за ініціативою Президента України на 2024 рік з бюджету виділено 2 мільярди гривень, які будуть передані місцевим громадам у формі субвенції.

Раніше гарячими обідами забезпечували лише учнів пільгових категорій, а фінансування покривалося коштом місцевих бюджетів. Державна субвенція допоможе гарантувати належний рівень харчування для усіх учнів початкових класів, а також сприятиме формуванню правильних харчових звичок з раннього віку.

Механізм розподілу коштів субвенції затверджений Кабінетом Міністрів України та забезпечить однакові умови для організації харчування в усіх закладах загальної середньої освіти країни.

Відбулися засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

10 жовтня 2024 року відбулися засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, на яких народні депутати України — члени Комітету розглянули низку законопроєктів та запропонували Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні законопроєкти та ухвалити висновки, якими рекомендувати Верховній Раді України:

* прийняти за основу та в цілому проєкт закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2025 року» (реєстр. № 12053 від 23.09.2024);

* прийняти за основу проєкт закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну таємницю» щодо удосконалення заходів з охорони державної таємниці» (реєстр. № 11395 від 04.07.2024);

* повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проєкт закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку працевлаштування іноземців в Україні» (реєстр. № 11405 від 15.07.2024);

* повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проєкт закону України «Про внесення змін до статті 49 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо уточнення вимог до фахівців, які мають право здійснювати тренерську діяльність» (реєстр. № 11470 від 09.08.2024);

* повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проєкт закону України «Про внесення зміни до частини шостої статті 17 Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо розширення кола суб’єктів права власності на землі, на яких розташовані пам’ятки археології» (реєстр. № 11506 від 21.08.2024).

Результати тестування учнів 6-х і 8-х класів з української мови та математики: другій рік моніторингового дослідження

9 жовтня 2024 року Державна служба якості освіти України презентувала підсумки ІІ етапу загальнодержавного моніторингового дослідження якості освіти у закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану, проведеного методом тестування учнів 6-х і 8-х класів з української мови та математики.

«На другому році дослідження очікували відстежити ймовірні зміни в результатах навчання українського учнівства. Втім, з’ясувалося, що тести виконані майже так само, як минулоріч, — на середньому рівні», — зазначив голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак.

Шестикласники продемонстрували незначне покращення в результатах навчання і з математики, і з української мови. Однак серед восьмикласників спостерігається зниження середніх результатів у тестуванні, особливо з математики.

Учні та учениці так само, як і минулоріч, менш успішно впоралися із завданнями когнітивних вимірів «Застосування» і «Міркування».

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.