Адаптація суспільства до потреб ветеранів, створення ветеранських просторів, реабілітація через адаптивний спорт, подолання психологічних травм, успішні кейси працевлаштування захисників — дискусійні теми учасників форуму «Ветерани — шлях додому», який приймав Івано-Франківськ.

Інформаційним приводом проведення ще одного заходу став законопроєкт «Про основи ветеранської політики». Про його розробку повідомила міністр у справах ветеранів України Наталя Калмикова, зосередившись на п’яти основних пріоритетах: фізичне і ментальне здоров’я; сім’я; економічна незалежність: працевлаштування, власний бізнес, а також всі необхідні варіанти освіти, які ведуть до економічної спроможності; державні гарантії, зокрема, забезпечення житлом; повага та вшанування як полеглих, так і живих героїв.

Наталя Калмикова зауважила, що, обговорюючи тему повернення ветеранів додому, передусім варто зосередитися на спроможності громад. «Адже скільки б ми не приймали нормативних актів на рівні уряду чи Верховної Ради, ветеран врешті-решт повертається додому, до своєї родини, у своє село, своє місто. Саме там відбувається основний контакт людини, яка має бойовий досвід, з українцями, які такого досвіду не мають. Ця різниця, власне, і має згладжуватися, опрацьовуватися», — пояснила вона.

Про практичні кроки створення достойних умов реабілітації говорили учасники форуму.

Тарас Тарасенко, народний депутат від «Слуги Народу», порушив тему створення ветеранських просторів. На його думку, це мають бути не окремі розрізнені випадки в певних громадах, а повноцінна мережа, яка активно працюватиме по всій Україні. Для її створення та потреби в 2025 році заплановано виділити окреме фінансування з держбюджету. «Нам потрібно збирати найкращі практики по регіонах і формувати єдину мережу просторів, які б могли комунікувати між собою, мати єдині стандарти і дійсно забезпечувати комфорт захисникам і захисницям на місцях», — зазначив Тарас Тарасенко.

Народна депутатка від «Слуги Народу» Тетяна Циба модерувала панель на тему психологічної травми від війни. «Зараз усі говорять про ментальне здоров’я, і, безумовно, ми потребуємо реабілітації — ментальної і психічної. Її потребують всі, і ті, хто нас захищає, і люди, які повертаються з фронту, сім’ї, які чекають або, на жаль, не дочекалися захисників. І навіть ті, які не мають близьких людей на фронті, але живуть під час війни з постійними тривогами», — пояснила вона.

Ірина Борзова, народна депутатка від «Слуги Народу», наголосила на необхідності розвитку адаптивного спорту в громадах України. Вона нагадала, що в 2022 році парламент вніс зміни до Закону «Про фізичну культуру і спорт», і в Україні з’явився такий напрям, як «спорт ветеранів війни». «І сьогодні ми бачимо, що наші ветерани беруть участь як у всеукраїнських, так і в міжнародних змаганнях, достойно представляють Україну. Адже наші ветерани є обличчям України, є голосом правди про війну», — підкреслила вона у виступі.

Заступник міністра молоді й спорту Сергій Тимофєєв, який також брав участь у форумі, повідомив, що за підтримки міністерства в різних громадах України вже створено 80 адаптивних спортклубів. «Як це працює? Є ініціатива на місцях. Подається заявка. Ми її розглядаємо — і робимо», — пояснив він.

Окрім того, міністерство працює над інтеграцією ветеранів війни до проєкту «Активні парки» як координаторів та над залученням їх до заходів у таких парках.

Не лише організаторами, а й спікерами форуму «Ветерани — шлях додому» були представники державних органів та місцевого самоврядування Івано-Франківщини. Заступниця голови Івано-Франківської ОВА Людмила Сірко наголосила, що адаптація ветеранів до цивільного життя — це справа не лише самих ветеранів, а передусім мешканців громади: «Не ветеран має пристосуватися до суспільства, а суспільство до ветерана», — сказала вона. На думку Людмили Сірко, цей принцип має стосуватися усіх сфер життя, з якими стикається ветеран: медичного обслуговування, юридичної допомоги, освіти тощо.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків наголосив, що після війни ветерани складатимуть значну частину населення кожної української громади. «За приблизними підрахунками, ми будемо мати 20 тисяч ветеранів у нашій громаді», — навів він приклад Івано-Франківська. Руслан Марцінків вважає одним із ключових напрямів роботи працевлаштування ветеранів, зокрема, допомогу та підтримку у відкритті власної справи. Він розповів про успішний кейс в Івано-Франківській громаді, коли ветеран, виходець із Криму, після тяжкого поранення відкрив у місті ресторан кримськотатарської кухні, де працевлаштовує своїх побратимів.

Форуми з циклу «Ветерани — шлях додому» вже відбулися у Луцьку, Тернополі та Звягелі, що на Житомирщині. Проведення подібних заходів заплановано в усіх регіонах України, щоб удосконалити державну політику підтримки ветеранів і ветеранок, членів їхніх сімей, родин зниклих безвісти та полонених військовослужбовців. Саме тому необхідно об’єднувати зусилля народних депутатів, представників виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадського і приватного секторів.

Матеріал надано телеканалом «Рада».