Шантаж та ускладнення обміну: рідних полонених попередили про небезпеку взаємодії з рф

В Офісі Омбудсмана відбулася зустріч із рідними зниклих безвісти і полонених військових 47-ї ОМБР. На запитання присутніх відповідав представник Уповноваженого в системі органів сектору безпеки й оборони Юрій Ковбаса, а також представники Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Об’єднаного центру СБУ, МВС і ЗСУ.

Членів сімей військових попередили, що рф може шантажувати, обіцяти примарне звільнення українців в обмін на дії, які наша держава кваліфікуватиме як державну зраду. До того ж необережні кроки рідних можуть ставити під загрозу і самого полоненого.

На зустрічі йшлося про комунікацію Омбудсмана України з уповноваженою з прав людини в рф щодо взаємних відвідувань військовополонених та обміну листами. Також він наголосив, що Офіс Омбудсмана регулярно інформує міжнародну спільноту про порушення росією прав полонених.

Представниця Уповноваженого з прав дитини зустрілася з бельгійським філантропом Філіпом Строобантом

Представниця Уповноваженого з прав дитини Ірина Суслова зустрілася з філантропом із Бельгії Філіпом Строобантом, який завітав у Центр захисту прав дитини.

Головний акцент зустрічі — підтримка українських дітей, які потерпають від збройної агресії рф.

Філіп Строобант, який головував у багатьох гуманітарних асоціаціях у Бельгії, зазначив: «Спостерігаю ризик того, що громадськість у Європі може поступово втомитися від війни в довгостроковій перспективі. А це неприйнятно! Переконаний, що маємо зробити все, аби європейська громадськість активно чинила тиск на політичних лідерів у своїх країнах, щоб збільшити цю підтримку, таку важливу для майбутнього українців».

Із ТОТ України повернули двох жінок, одна з них перебувала в незаконному утриманні рф

Офіс Омбудсмана продовжує активну роботу з повернення громадян із тимчасово окупованих територій України. Нещодавно вдалося організувати евакуацію двох жінок, одна з яких тривалий час перебувала в незаконному утриманні рф. Після цього вона пройшла процес лікування і відновлення. Усі ці роки її рідні невпинно шукали можливості для повернення жінки.

Зважаючи на те, що здоров’я українки погіршилося після незаконного позбавлення волі, вона потребує постійної підтримки. Тому разом із нею була евакуйована сестра, яка забезпечувала необхідну психологічну та фізичну допомогу.

«Повернення цих жінок на підконтрольну територію України — це про возз’єднання з родиною, можливість жити вільно, отримати всю необхідну допомогу», — зазначив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини України Дмитро Лубінець.

Офіс Омбудсмана України.