95 оборонців повернулися на Батьківщину

18 жовтня відбувся 58-й обмін військовополоненими. Додому повернулися захисники Маріуполя й «Азовсталі», Донеччини, Луганщини, Харківщини, Київщини, Чернігівщини, Херсонщини. Велика кількість тих, хто утримувався у полоні з перших днів повномасштабної війни. Більшість українців повертаються з пораненнями та захворюваннями.

Щоб зафіксувати стан повернутих, на місці обміну перебували працівники Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Вони поінформували звільнених із полону оборонців про їхні права, зокрема на реабілітацію, соціальну та медичну допомогу. Наразі всі українці потребують фізичної та психологічної реабілітації.

Обмін відбувся за посередництва ОАЕ. Загалом від початку повномасштабного вторгнення додому повернулося 3767 українців.

Франція та Україна: об’єднання зусиль для захисту прав дітей

У Центрі захисту прав дитини Омбудсман України Дмитро Лубінець зустрівся з міністром закордонних справ Французької Республіки Жаном-Ноелем Барро та представниками ЮНІСЕФ.

Франція є учасником Міжнародної коаліції країн за повернення дітей, тому саме захист прав дитини — головна тема зустрічі. Дмитро Лубінець розповів про російські злочини проти дітей: викрадення, незаконну паспортизацію, перевиховання та мілітаризацію. Також поінформував про роботу центру, а діти, які пережили російську окупацію, розповіли про своє життя під російським гнітом, що ще раз підтвердило злочини росіян проти наших дітей.

Під час зустрічі учасники обговорили кроки співпраці в межах роботи Міжнародної коаліції країн за повернення дітей та розвитку мережі центрів захисту прав дитини в Україні. Особливу увагу зосередили на зміцненні співпраці у межах 4-го пункту української Формули миру.

Понад 100 українських військовослужбовців, які здавалися в полон, вбили росіяни

В ефірі «Радіо НВ» Уповноважений Верховної Ради України з прав людини України Дмитро Лубінець розповів, що наразі відомо про більш як сотню українських військових, яких при потраплянні в полон стратили росіяни.

«Це свідома політика росії, однак міжнародні організації заплющують на це очі. Я не бачу ні публічної, ні юридичної реакції на ці події — ордерів на арешт для воєнних злочинців досі немає», — зазначив Дмитро Лубінець.

Він також додав, що офіційно передав матеріали про факти страт до уповноваженої з прав людини в рф.

«На мій погляд, росіяни вбивають полонених не тільки для демонстрації зневаги до міжнародного права, а й для того, щоб «зв’язати кров’ю» виконавців та підтримати власну пропаганду», — зазначив Дмитро Лубінець.

Офіс Омбудсмана України.