21 жовтня Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук виступив на відкритті II сесії Асамблеї Верховної Ради України та Сеймасу Литовської Республіки, акцентуючи на пріоритетах України та презентувавши ключові положення Плану перемоги, запропонованого Президентом Володимиром Зеленським.

Насамперед Голова Верховної Ради України наголосив на необхідності збільшення та пришвидшення надання військової допомоги та підтримки оборони України.

Він подякував депутатам Сеймасу за заклик до парламентів і урядів країн—членів ЄС, НАТО та інших партнерів збільшити цю допомогу до щонайменше 0,25% ВВП.

Окремо акцентував на потребі закриття неба над Україною шляхом надання систем протиповітряної оборони та створення «гуманітарного повітряного щита» для протидії ракетним атакам росії. У цьому контексті Голова Верховної Ради України закликав колег сприяти наданню дозволу сусіднім з Україною країнам ЄС і НАТО збивати ворожі ракети, які досягають західних меж нашої країни.

Він також наголосив на необхідності зняття будь-яких обмежень на надання і використання Україною далекобійної зброї задля ураження військових об’єктів і цілей на території рф, які є ключовими для здійснення агресії, а також постачання винищувачів F-16 та підготовку українських пілотів.

Окремо Голова Верховної Ради України зупинився на потребі підтримки енергетичного сектору України з огляду на постійні атаки росії на критичну інфраструктуру.

Разом з тим, Руслан Стефанчук акцентував на важливості посилення санкційного тиску на росію та усунення шляхів для обходу нею санкцій. Не менш важливим, на його переконання, є створення міжнародно-правових інструментів забезпечення відповідальності рф та створення Міжнародного компенсаційного механізму, зокрема, реєстру збитків.

Спікер українського Парламенту також висловив сподівання на підтримку литовських колег у швидкій інтеграції України до НАТО та ЄС, яка відповідає інтересам європейської та світової безпеки, а також підтримки всіх треків Формули миру Президента України Володимира Зеленського та сприяння у розширенні кола учасників Формули.

У своєму виступі Голова Верховної Ради України детально представив План перемоги України, презентований у Верховній Раді України Президентом Володимиром Зеленським.

Перший пункт плану — це запрошення України до НАТО як фундаментальний крок для досягнення миру. «Це початковий, відправний пункт Плану перемоги», — наголосив Руслан Стефанчук.

Другим пунктом Плану перемоги є зміцнення обороноздатності України. «Реалізація цього пункту, — за словами очільника українського Парламенту, — передбачає продовження операцій Сил оборони у визначених районах рф, посилення українських позицій і знищення наступального потенціалу росії на окупованих територіях».

Третій пункт стосується стримування агресора. Руслан Стефанчук зазначив, що цей пункт передбачає розміщення на території України комплексного неядерного стратегічного пакета стримування, який буде достатнім для захисту країни від будь-якої воєнної загрози з боку росії.

У четвертому пункті йдеться про стратегічний економічний потенціал та спільний захист ресурсів з партнерами.

П’ятий пункт, за словами Спікера українського Парламенту, спрямований на підтримку безпеки після завершення війни. «У повоєнній Європі українські військові будуть готові замістити окремі військові контингенти збройних сил США», — зазначив Руслан Стефанчук.

Він також підкреслив, що цей план тісно пов’язаний із Формулою миру, що широко підтримується міжнародною спільнотою, включаючи Литву. Україна розраховує на партнерів у реалізації цих кроків під час Другого Глобального саміту миру.

На завершення Руслан Стефанчук подякував Литві за допомогу та висловив сподівання на подальшу підтримку в боротьбі за свободу та незалежність України: «Разом ми прокладемо шлях до справедливого миру на умовах вільного світу!» — завершив свій виступ Голова Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Довідково

Асамблея Сеймасу Литовської Республіки та Верховної Ради України була створена у 2003 році з метою зміцнення міжпарламентських відносин між Литвою та Україною. Її діяльність спрямована на розгляд актуальних питань міжнародних відносин, забезпечення обміну досвідом у законотворчій діяльності та координацію дій обох країн у міжнародних організаціях.

Асамблея активно працює над розвитком міжпарламентської співпраці між Україною та Литвою, зокрема з питань безпеки, підтримки України, а також у питаннях міжнародної допомоги Україні в умовах російської агресії.

Засідання Асамблеї відбуваються почергово між Україною та Литвою і служать платформою для обговорення нагальних питань, таких як безпека, енергетична співпраця та підтримка України в протистоянні російській агресії. Голова Української частини Асамблеї — Олександр Мережко («Слуга народу»). Кожна делегація складається з однакової кількості парламентаріїв, що забезпечує рівне представництво обох сторін.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.