Сторони підтвердили, що перемога України є спільним пріоритетом, а також закликали парламенти та уряди інших країн підтримати План перемоги України, презентований Президентом Володимиром Зеленським 16 жовтня у Верховній Раді України.

У Заяві окреслені основні домовленості та пріоритети співпраці. Зокрема, сторони:

- підтвердили важливість імплементації Угоди про співробітництво у сфері безпеки, підписаної Президентами України та Литви 27 червня 2024 року, як основи для подальшої оборонної співпраці.

- схвалили план Уряду Литовської Республіки перевищити цільовий показник у 0,25 відсотка ВВП у 2024 році для безпекової та оборонної підтримки України, висловивши сподівання, що подібні цілі будуть збережені і в майбутньому, та закликали союзників намагатися досягти аналогічних показників.

- наголосили на необхідності розвитку співпраці між парламентами України, Литви, Польщі та країн Балтії й Північної Європи як важливого складника стратегічного партнерства.

- підтвердили свою позицію щодо підтримки санкцій проти росії та її сателітів і запобігання їх обходу. Також у Спільній заяві наголошується на важливості притягнення росії до відповідальності за злочини агресії, воєнні злочини та екоцид в Україні.

Визначено пріоритети у сфері оборони та міжнародної підтримки.

У Заяві зазначено про подальшу сильну політичну підтримку з боку Сеймасу Литовської Республіки, необхідну у таких сферах, як консолідування міжнародної підтримки щодо Плану перемоги України, який може бути втілений повністю, тільки надавши довготривалі гарантії безпеки, тобто прийнявши Україну до НАТО і надавши гарантії безпеки за 5-ю статтею.

Окремо наголошується на обстоюванні литовсько-української позиції стосовно вчасного отримання Україною всієї необхідної зброї, включно з далекобійною, зняття обмежень щодо здатності України завдавати ударів по законних військових цілях на території росії, а також врегулювання питання про використання членами НАТО систем ППО оборони на східних кордонах Альянсу для захисту українського неба з метою якнайшвидшої перемоги України, що має бути спільним пріоритетом також ЄС і НАТО та відповідних країн-членів.

Фото rada.gov.ua.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.