Зі Спікеркою Сеймасу Литовської Республіки Вікторією Чмілітє-Нільсен

У рамках проведення II сесії Асамблеї Верховної Ради України та Сеймасу Литовської Республіки Спікер українського Парламенту Руслан Стефанчук зустрівся зі Спікеркою Сеймасу Литовської Республіки Вікторією Чмілітє-Нільсен.

З перших днів повномасштабного вторгнення Литва підтримує Україну в усіх сферах, і Україна це цінує. Голова Верховної Ради України подякував Парламенту Литви за заклик до урядів країн—членів ЄС та партнерів збільшити військову підтримку України до щонайменше 0,25 відсотка ВВП.

«Під час зустрічі ми обговорили безпекову ситуацію, нагальні військові потреби України та поглиблення співпраці в оборонній сфері. Значну увагу приділили питанню практичної підтримки партнерами Плану перемоги, презентованого Володимиром Зеленським. Зупинились на важливості кожного з п’яти його пунктів», — повідомив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Він підкреслив, що окремо обговорили тему посилення санкційного тиску на рф та питання унеможливлення обходу запроваджених обмежень. Також зосередились на європейській інте-грації України та кроках, які робить наша країна для наближення членства в ЄС.

«Окрема увага — членству України в НАТО. Переконаний, що попри повномасштабну війну союзники можуть запросити Україну до Альянсу та розпочати переговори про вступ», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Із Президентом Литви Гітанасом Наусєдою

На початку зустрічі з Президентом Литовської Республіки Гітанасом Наусєдою Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук подякував дружній Литві за всебічну допомогу, зокрема у військово-технічній сфері.

За його словами, лише у цьому році Литва надала три пакети оборонної допомоги та підтримує обороноздатність України у міжнародних коаліціях. А підписана Угода про співробітництво у сфері безпеки — необхідна практична підтримка нашої країни у боротьбі з російською агресією.

«Мали відверту розмову, передусім щодо безпекової ситуації в Україні та нагальних викликів. Значну увагу приділили втіленню Плану перемоги та рішенням, яких Україна очікує від партнерів. Підтримка союзниками усіх п’яти пунктів Плану може стати потужним «кулаком», що завдасть поразки рф. Підкреслив також, що перемога України — спільний пріоритет наших країн», — за-значив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Під час зустрічі сторони обговорили і євроатлантичну інтеграцію України. «Запрошення до Альянсу могло б суттєво змінити геополітичну ситуацію у світі, і ми розраховуємо на рішучість союзників у цьому питанні», — заявив Спікер українського Парламенту.

Він також повідомив, що окремо було приділено увагу шляху України в ЄС та підтримці українського енергетичного сектору з огляду на постійні атаки росії на нашу критичну інфраструктуру.

Із Прем’єр-міністром Литви Інгрідою Шімонітє

Насамперед Руслан Стефанчук подякував за підтримку, яку Україна отримує від Литви та литовського народу.

Він також висловив подяку уряду Литви за проактивну та ефективну співпрацю на всіх напрямах наших двосторонніх відносин.

Голова Верховної Ради України під час зустрічі акцентував, що росія об’єднує довкола себе «вісь зла». «Цей процес уже не обмежується лише зброєю від Ірану. Наразі ми бачимо об’єднання трьох ядерних держав, що має стати сигналом до рішучих дій союзників України», — наголосив він.

З огляду на це, на переконання Руслана Стефанчука, вкрай важлива підтримка Плану перемоги Володимира Зеленського. «Це стратегічний план, перший пункт якого передбачає запрошення України

до Альянсу. путін повинен зрозуміти, що його геополітичні розрахунки зазнають краху», — підкреслив він.

Водночас Спікер українського Парламенту закликав Інгріду Шімонітє підтримувати євроатлантичну інтеграцію України на міжнародній арені, серед наших партнерів. Адже запрошення до НАТО дасть упевненість у тому, як партнери бачать місце нашої країни в архітектурі безпеки.

Окремою темою обговорення були нагальні оборонні потреби України. Голова Верховної Ради України наголосив на необхідності надання дозволу Україні завдавати ударів по військових об’єктах на території рф.

Фото rada.gov.ua.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.