Підтримка Формули миру Володимира Зеленського, повернення депортованих українських дітей, взаємовизнання сертифікатів GDP та GMP — ці питання українська делегація порушувала на пленарних засіданнях Міжпарламентської асамблеї АСЕАН (Асоціації держав Південно-Східної Азії) та під час двосторонніх зустрічей з парламентськими делегаціями Сінгапуру, Малайзії, Канади та Тимор-Лешті, зазначає голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

У серпні 2021 року Верховна Рада отримала статус спостерігача в Міжпарламентській асамблеї АСЕАН. До цього об’єднання входять парламенти десяти держав: Бруней Даруссалам, В’єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Сінгапур, Таїланд та Філіппіни. Для України важливо інформувати представників країн Південно-Східної Азії про ситуацію в Україні, про злочини країни-терориста та на регулярній основі обговорювати координацію зусиль парламентів для підтримки нашої країни.

Цього року міжпарламентська асамблея АСЕАН проходила у місті В’єнтьян (Лаоська Народно-Демократична Республіка). До делегації від України ввійшли Михайло Радуцький як голова міжпарламентської групи дружби Україна — Таїланд, Олександр Мережко, голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, народні депутати Олена Шкрум та Леся Василенко.

На полях асамблеї українські парламентарії провели зустрічі з парламентськими делегаціями Канади, Тимор-Лешті, спікером парламенту Сінгапуру Сі К’ян Пенгом, спікером парламенту Малайзії Тан Срі Дато’ Джохарі бін Абдулом.

Делегаціям країн Азії запропонували підтримати Формулу миру Президента Володимира Зеленського та взяти участь у Кримській платформі, спільно працювати над поверненням військовополонених та українських дітей, які були викрадені державою-агресором. З парламентською делегацією Канади також говорили про необхідність отримати запрошення України до НАТО — це перший пункт Плану перемоги, який нещодавно презентував у Верховній Раді Володимир Зеленський. Запропонував колегам з Азії та Канади активізувати партнерство у сфері охорони здоров’я, зокрема щодо взаємовизнання сертифікатів GDP та GMP, яке дасть змогу українським та іноземним виробникам отримати доступ до ринку країни-партнера.

Михайло Радуцький зазначив, що під час спілкування з делегаціями країн Південно-Східної Азії почув про підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, більшість країн АСЕАН відкрито засуджують російську агресію проти України, а деякі, на-

приклад Сінгапур, запровадили антиросійські санкції.

«Продовжуємо працювати над тим, щоб дедалі більше країн підтримували Україну на міжнародній арені. На мою думку, парламентська дипломатія — один із важливих інструментів протидії російській агресії», — додав Михайло Радуцький.

Довідково

Асоціація держав Південно-Східної Азії, АСЕАН (від англ. Association of SouthEast Asian Nations) є міжнародною геополітичною та економічною організацією, до складу якої входять 10 країн. АСЕАН утворено на нараді міністрів закордонних справ п’яти країн регіону (Індонезія, Малайзія, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни) 8.08.1967 р. у Бангкоку (Таїланд) після ухвалення «Декларації АСЕАН» (Бангкокська декларація). З часом до складу АСЕАН приєдналися Бруней Даруссалам (01.1984), В’єтнам (07.1995), Лаос і М’янма (07.1997) та Камбоджа (04.1999), що значно прискорило процес створення географічно цілісної регіональної «спільноти АСЕАН».

Вищим керівним органом АСЕАН є саміт лідерів (голів держав і урядів) країн-членів, який відповідно до Хартії може відбуватися двічі на рік. Водночас передбачено проведення екстрених зустрічей керівництва АСЕАН. Організаційну та консультативну роль виконують щорічні наради міністрів закордонних справ. Щороку відбуваються наради міністрів фінансів, економіки й сільського господарства. При цьому їх найважливіші рішення мають затверджувати міністри закордонних справ. Поточне керівництво здійснює Постійний комітет у складі міністра закордонних справ країни-голови та послів решти країн-членів.

Секретаріат АСЕАН розташований в столиці Індонезії — Джакарті, його очолює Генеральний секретар (термін повноважень — 5 років).

Фото rada.gov.ua.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.