Насамперед Руслан Стефанчук подякував за всю допомогу, яку латвійський народ і влада Латвійської Республіки послідовно і невтомно надають Україні із самого початку повномасштабного вторгнення.

Також відбулись розширені переговори делегацій Верховної Ради України та Саейми Латвійської Республіки. Під час спільного засідання делегацій очільник українського Парламенту високо оцінив оборонну допомогу Україні включно з останнім пакетом, а також допомогу Латвії у підготовці українських військових, їх лікуванні та реабілітації. «Окремі слова вдячності — за сталі зусилля Латвії із просування української Формули миру, за послідовну підтримку членства нашої держави в ЄС і потужну підтримку євроатлантичної інтеграції України», — наголосив Руслан Стефанчук.

За результатами спільного засідання делегацій Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Спікерка Саейми Латвійської Республіки Дайга Мієріня зробили спільну заяву для преси.

Насамперед Руслан Стефанчук висловив вдячність за те, що Латвія стала господарем Третього Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи.

Він поінформував, що за результатами зустрічі делегацій були досягнуті домовленості щодо створення Парламентської Асамблеї України та Латвії. «Така Асамблея відповідатиме сучасному стратегічному рівню співпраці між нашими парламентами», — зазначив Голова Верховної Ради України.

Також на зустрічі Спікер українського Парламенту представив латвійським колегам План перемоги. «Прикметно, що латвійські колеги не лише надають повну і безумовну підтримку Українському народові у його боротьбі за свободу і незалежність. Серед них панує розуміння і підтримка Плану перемоги, який Президент України Володимир Зеленський представив 16 жовтня цього року у Верховній Раді України», — наголосив Руслан Стефанчук.

Водночас він повідомив, що під час зустрічі делегації детально обговорили, як Латвія може допомогти Україні у таких питаннях, як зняття заборони на використання далекобійної зброї по військових об’єктах на території росії, ефективний захист українського неба, прискорення членства України в НАТО, покарання росії за воєнні злочини та компенсація завданої агресором шкоди. Також обговорили імплементацію Плану перемоги та реалізацію Формули миру Президента Зеленського.

«У нас повністю збігаються погляди на те, як досягти перемоги та повернутися до мирного життя», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Своєю чергою Спікерка Саейми Латвії повідомила, що у цей самий день, коли відбуватиметься Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи, делегації обговорять п’ятий пункт Формули миру, а саме статут ООН та відновлення територіальної цілісності України.

Спікерка Саейми також зазначила, що одним із центральних питань було обговорення Плану перемоги Володимира Зеленського і те, як Латвія може зробити більш ефективним його реалізацію.

Вона підкреслила, що для реалізації Плану є дуже важливим постачання зброї для України без обмежень. «Україна має повне право на свою безпеку, для того, щоб здійснювати також удари по цілях на території росії, щоб забезпечити свій захист», — наголосила Дайга Мієріня.

Спікерка Саейми нагадала, що Латвія взяла на себе зобов’язання на військову підтримку України виділяти 0,25% від ВВП країни. «Своїми діями ми надаватимемо приклад усім міжнародним партнерам у сфері надання військової допомоги Україні», — наголосила Дайга Мієріня.

Також, за її словами, важливою частиною Плану перемоги є участь України в НАТО. І це одна з передумов для того, щоб забезпечити довготривалу безпеку в Європі.

«Дуже сподіваємося, що вже наступного року на саміті НАТО ми зможемо прийняти політичне рішення щодо запрошення України до участі в НАТО», — наголосила Дайга Мієріня.

На завершення Спікерка Саейми запевнила, що Латвія підтримує Україну на всіх рівнях у боротьбі проти російської агресії та буде послідовно продовжувати це робити. «Тому організація Саміту — це ще одна частина підтримки Латвією України. Під час Саміту ми плануємо обговорити питання притягнення до відповідальності всіх тих, хто здійснював злочини, те, як можна посилити санкційну політику для того, щоб обмежити ресурси росії для ведення війни», — наголосила Дайга Мієріня.

Фото rada.gov.ua.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Довідково

Кримська платформа — ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат зустрічей урядовців, парламентаріїв, світових організацій, спрямованих на підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети — деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.

Діяльність Платформи офіційно започаткована на установчому Саміті в Києві 23 серпня 2021 року, де була схвалена Спільна декларація, яка окреслила основні параметри міжнародної політики щодо Криму. Платформа організовує та проводить тематичні заходи й ініціативи з кримського питання у рамках міжнародних організацій, міжнародних урядових і неурядових форумів.

Діяльність здійснюється паралельно на кількох рівнях: глав держав та урядів, міністрів закордонних справ, парламентів і міжпарламентських асамблей, громадянського суспільства та експертного середовища.

Основні напрями роботи Кримської платформи: консолідація міжнародної політики невизнання будь-якої зміни міжнародно-правового статусу Криму; ефективність санкцій, їх посилення та запобігання обходу; захист прав людини та міжнародного гуманітарного права; забезпечення безпеки в Азово-Чорноморському регіоні та за його межами, захист принципу свободи навігації; подолання негативних екологічних та економічних наслідків окупації.

На парламентському рівні провідна роль належить Міжфракційному об’єднанню «Кримська платформа», створеному у Верховній Раді України у грудні 2020 року. Співголовами об’єднання обрано народних депутатів — Мустафу Джемілєва,

Ахтема Чийгоза, Єлизавету Ясько і Вадима Галайчука.

Також утворено групи підтримки Кримської платформи: 27 квітня 2021 року — в Парламентській асамблеї НАТО,

11 травня 2021 року — в Сеймасі Литовської Республіки,

15 травня 2021 року — в Саеймі Латвійської Республіки.

Третій Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи розпочав роботу в столиці Латвії. Участь у ньому беруть делегації понад 50 країн на рівні спікерів парламентів та шести міжнародних парламентських асамблей — Європарламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Парламентської асамблеї НАТО та Міжпарламентського союзу, а також представники Асоціації держав Південно-Східної Азії. Саміт організовано латвійським Саеймом спільно з Верховною Радою України. Проведення Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи в Ризі є частиною всебічної підтримки Латвією України та інвестицією у зміцнення заснованого на правилах міжнародного порядку.

Дистанційно до учасників Третього Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи звернеться Президент України Володимир Зеленський.

Два попередні парламентські саміти Кримської платформи відбулися в Загребі (Хорватія) та Празі (Чехія). На них зібралися парламентарії з різних країн світу та міжнародних парламентських організацій.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.