Це свято було встановлено Генеральною Асамблеєю ООН у 1972 році під час конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД).

Конференція ООН з торгівлі та розвитку була заснована у 1964 році та має статус постійного міжурядового органу Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй у сфері торгівлі, інвестицій та розвитку. Членами ЮНКТАД є 193 країни. Основними цілями ЮНКТАД є: збільшення потенціалу країн, що розвиваються, найменш розвинених країн та країн з перехідною економікою у сфері торгівлі, інвестицій та розвитку; сприяння інтеграції країн, що розвиваються, найменш розвинених країн та країн з перехідною економікою до світової економіки.

ЮНКТАД є міжнародною міжурядовою спеціалізованою організацією, в рамках якої країни-члени обговорюють питання, що пов’язані з розробкою та реалізацією національної та міжнародної політики у сфері торгівлі та розвитку.

Вона здійснює дослідження та аналіз впливу світової торгівлі на розвиток країн-членів, сприяє створенню та зміцненню інфраструктури у сфері сприяння зовнішній торгівлі, надає країнам, що розвиваються, найменш розвиненим країнам та країнам з перехідною економікою технічну допомогу.

Співробітництво України з ЮНКТАД відбувається у таких напрямах:

* представлення інтересів та позиції України на засіданнях робочих органів ЮНКТАД;

* співробітництво з підрозділами ЮНКТАД з метою реалізації в Україні спільних проєктів у сфері розвитку малого та середнього бізнесу, імплементації міжнародних стандартів фінансової звітності, створення сприятливих умов для залучення іноземних інвестицій, реалізації конкурентної політики тощо;

* співробітництво з країнами, що входять до регіональної групи «D», з метою обстоювання інтересів України в рамках ЮНКТАД;

* надання сприяння участі експертам з України у засіданнях робочих груп експертів ЮНКТАД.

Дату було обрано не випадково — вона збігається з Днем ООН, що підкреслює важливість взаємодії між країнами для вирішення глобальних проблем. Всесвітній день інформації щодо розвитку спрямований на те, щоб інформувати людей про проблеми, з якими стикаються країни, що розвиваються. Увага зосереджується на економічних, соціальних та екологічних аспектах розвитку, таких як подолання бідності, забезпечення доступу до освіти, охорони здоров’я, гендерної рівності та захисту довкілля.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото з відкритих джерел.