«У межах робочої поїздки зустрівся із заступником міністра охорони здоров’я Філіппін Глорією Бальбоа та заступником голови Комітету з питань охорони здоров’я Палати представників Парламенту країни Реєм Рейєрсом. Обговорили підтримку України на міжнародній арені та співпрацю у медичній галузі». Про це повідомив Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

«Як голова міжпарламентської групи дружби Україна — Таїланд проводжу зустрічі із представниками країн південно-східної Азії. Після участі у Міжпарламентській асамблеї АСЕАН у Лаосі відвідав Філіппіни, щоб у форматі офлайн зустрітися із конгресменом, заступником міністра охорони здоров’я Реєм Рейєрсом та заступником міністра охорони здоров’я Глорією Бальбоа.

Перший блок питань, які ми обговорили, стосувався політичної підтримки України. Запросив Філіппіни приєднатися до заходів Кримської платформи. Найближча зустріч у межах платформи запланована у Ризі. Делегація Філіппін відвідала Глобальний саміт миру у Швейцарії та підписала підсумкове комюніке. Запропонував зробити ще один крок на підтримку України — підтримати Формулу миру Президента Володимира Зеленського як реалістичний план відновлення територіальної цілісності України.

Другий блок питань — медичний. Говорили про можливість відкриття кампусу Національного медичного університету України на Філіппінах. До війни до України приїжджали навчатися студенти-медики з цієї країни. Наразі їхнє навчання проходить лише у форматі онлайн, що не завжди ефективно для медичних спеціальностей. Якщо відкрити філіал нашого університету, то наші фахівці зможуть готувати медичний персонал, в тому числі для роботи у медичних закладах України.

Ще одне питання — взаємовизнання сертифікатів на фармацевтичну продукцію. Взаємне визнання сертифікатів GDP та GMP дасть змогу українським та іноземним виробникам отримати доступ до ринку країни-партнера. Із заступником міністра охорони здоров’я Філіппін обговорили спрощену та прискорену процедуру санітарного контролю української аграрної продукції при експорті та імпорті.

Також зустрівся з керівництвом Медичного центру Святого Луки (BGC). З Ентоні Пересом та Вірджинією Флорес, віцепрезидентами закладу, обговорили можливість роботи в Україні медичного персоналу з Філіппін, зокрема фахівців у напрямку ментального здоров’я. Розповів колегам про ініціативу першої леді Олени Зеленської щодо медичного партнерства. Запросив медичний заклад долучитися до цієї ініціативи та підписати договір з однією з українських лікарень для обміну досвідом. Також із керівниками мережі приватних клінік обговорили можливість прийняття наших поранених захисників на протезування та реабілітацію на благодійній основі», — зазначив Михайло Радуцький.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.