Зокрема, він зазначив: «Важливо зараз працювати над статусом прав та обов’язків місцевої влади та тим, як вони можуть реалізовувати свої повноваження».

На переконання Олександра Корнієнка, потрібно вибудовувати механізми для надання можливостей представникам на місцях ставати більш спроможними та розвиватися професійно.

Результати дослідження, на думку Першого віцеспікера, варто обговорити на зустрічах із представниками регіонів, щоб вони теж висловили свою дум-ку — зокрема й громади. Це, за його словами, дасть змогу створити максимально ефективні інструменти для подолання наявних викликів.

«Ці виклики такі: військова агресія росії, дострокове припинення повноважень, заборона окремих політичних партій, імперативний мандат, неналежне представництво в місцевих радах, гарантії діяльності депутатів, робота у виборчому окрузі, підзвітність, підконтрольність, відповідальність та депутатська етика», — підкреслив Олександр Корнієнко.

Дослідження Лабораторії законодавчих ініціатив на тему «Статус депутатів місцевих рад» було проведено на запит Комітету з питань організації державної влади, місцевого само-врядування, регіонального розвитку та містобудування.

Фото rada.gov.ua.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.