Шістьох українських дітей повернули на підконтрольну Уряду України територію

У межах реалізації затвердженого плану дій Президента України Bring Kids Back UA п’ять родин із шістьма дітьми змогли виїхати з ТОТ України. Це сім’ї з Херсонської, Запорізької областей та АР Крим.

Сім’ї на ТОТ зіштовхнулися з психологічним тиском, відсутністю належної медицини. Дорослих членів родин примусили отримати російські паспорти. Діти змушені були відвідувати школи, де навчальний процес пронизаний пропагандою «русского міра». Без згоди батьків і самих дітей їх записували до мілітарних організацій. За відмову навчатися у російських школах погрожували вилучити дітей із сім’ї та забрати батьків на «підвали» за надуманими статтями.

«Держава готова до повернення усіх своїх громадян і надаватиме їм базову гуманітарну, медичну, психологічну та соціальну допомогу. А правоохоронні органи зафіксують російські злочини, свідками чи жертвами яких стали українські діти», — повідомив Омбудсман України Дмитро Лубінець.

Європейська мережа омбудсманів з прав дитини (ENOC) засудила дії рф

Це відбулося під час останньої сесії у Гельсінкі. Європейська мережа омбудсманів з прав дитини (ENOC) одностайно підтримала заяву щодо невідкладного захисту прав українських дітей, які постраждали внаслідок збройної агресії рф. А також підтвердила свою солідарність з Україною.

Організація наполегливо закликала агресора надати пріоритет безпеці та благополуччю українських дітей і вжити негайних заходів для порятунку їхніх життів і захисту прав.

ENOC об’єднує дитячих омбудсманів і національні інституції з прав людини із понад 30 країн Європи. Раніше, у 2022 році, ENOC висловилася на підтримку українських дітей, які вимушено стали шукачами тимчасового прихистку в країнах Європи.

«Ця заява показує, що міжнародна спільнота визнає важливість захисту прав дитини та єдність з Україною у боротьбі проти рф!» — зазначив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Діалог — найкращий спосіб подолати конфлікти у суспільстві та державі

22 жовтня відбувся громадський саміт «(Ро)з’єднані: Переосмислення суспільної стійкості в Україні». На ньому були представлені результати дослідження щодо поляризації українського суспільства. Воно показало, що розколу і поляризації суспільства як таких немає.

«У межах дискусії розповів, чи існує дистанція між ВПО та тими українцями, які такого досвіду не мають. Це для мене особиста історія, адже я сам із Волновахи, яка наразі тимчасово окупована. У 2022 році проблеми між ВПО та громадами, які їх приймають, були мінімальні. Пізніше, на жаль, ми почали фіксувати збільшення кількості проблем», — зауважив Омбудсман України Дмитро Лубінець.

Офіс Омбудсмана України.