«Цей захід є надзвичайно важливим для тих, хто безпосередньо займається питаннями місцевого самоврядування. Представники громад давно чекали на таку зустріч, щоб обговорити фіскальні ризики та знайти оптимальні рішення», — зазначив Олександр Корнієнко під час свого виступу.

Перший віцеспікер нагадав, що Кабінет Міністрів України затвердив План заходів із реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади на період 2024—2027 років. Цей план включає аналіз наявної системи та розробку нових пропозицій для вдосконалення механізму зарахування ПДФО за місцем проживання платника.

«Ми повинні обговорювати всі можливі фіскальні ризики та шукати рішення, аби забезпечити стійкість місцевих бюджетів. Особливо це важливо в умовах викликів, пов’язаних з євроінтеграційними процесами», — підкреслив він.

Експерти програм «ULEAD з Європою» та «Polaris» здійснили моделювання, щоб оцінити, як зміни у зарахуванні ПДФО можуть вплинути на податкову спроможність територіальних громад. Дослідження базується на офіційних даних та результатах репрезентативного опитування мешканців громад.

«Цей захід є тим, що нам потрібно для визначення подальших кроків у вдосконаленні механізму зарахування ПДФО. Спільно ми зможемо виробити рішення, які підтримають громади й забезпечать фінансову стабільність на місцях», — підсумував Олександр Корнієнко.

Фото rada.gov.ua.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України