Метою зустрічі було обговорення прогресу і визначення пріоритетів, пов’язаних з набуттям Україною членства в Європейському Союзі.

Під час обговорення низки важливих питань щодо адаптації до енергетичного acquis ЄС було зазначено, що цей процес має відбуватися одночасно із внутрішньою гармонізацією та систематизацією нормативно-правової основи регулювання енергетики. Відповідно до процесу переговорів для вступу необхідне проведення оцінки відповідності законодавства, виділення пріоритетів та визначення дорожньої карти по 4 кластеру (Енергетика).

Також під час дискусії членами Комітету були порушені питання стосовно стійкості енергетичної системи для проходження осінньо-зимового періоду 2024—2025 рр. та необхідної допомоги для України.

Народні депутати поінформували команду Green Deal стосовно прийнятих законодавчих ініціатив щодо виконання зобов’язань України відповідно до Угоди про асоціацію та Договору про енергетичне співтовариство, а також подякували за надану допомогу Україні.

Довідково

ЄС співпрацює з Україною в рамках Європейської політики сусідства та її східного регіонального виміру, Східного партнерства з метою наблизити Україну до ЄС. Місія Генерального директорату з питань сусідства та переговорів про розширення (DG NEAR) полягає в просуванні політики сусідства та розширення ЄС. DG NEAR тісно співпрацює з Європейською службою зовнішньої діяльності та профільними генеральними директоратами, які відповідають за тематичні пріоритети. Здійснюючи заходи допомоги, DG NEAR підтримує реформи та демократичну консолідацію, а також зміцнює процвітання, стабільність і безпеку в Європі.

DG NEAR допомагає просувати цінності, політику та інтереси ЄС у цьому регіоні, а також сприяє розвитку особливих відносин ЄС із сусідніми країнами. У сфері розширення DG NEAR допомагає тим країнам, які мають перспективу приєднатися до ЄС, відповідно до критеріїв, визначених Договором про Європейський Союз та Європейською Радою. DG NEAR уважно стежить за прогресом країн розширення на шляху до ЄС і підтримує переговори щодо вступу відповідно до вимог Ради. Генеральний директор керує двосторонніми відносинами Союзу з країнами-кандидатами та потенційними кандидатами на шляху до ЄС, передаючи реформи верховенства права, економічного управління та реформи державного управління. Генеральний директорат розробляє та реалізує політику стабілізації та асоціації Європейського Союзу, як це визначено Європейською Радою.

Фото rada.gov.ua.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України