Комітет з питань правоохоронної діяльності на позачерговому засіданні розглянув проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення регулювання угод про визнання винуватості у кримінальних провадженнях щодо корупційних кримінальних правопорушень та кримінальних правопорушень, пов’язаних з корупцією (реєстр. № 12039).

За результатами обговорення члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за реєстр. №12039) в другому читанні та в цілому як закон (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/44890).

Законопроєкт спрямований на реалізацію ініціативи Європейського Союзу «Ukraine Facility», запровадженої Регламентом (ЄС) Європейського Парламенту та Ради (ЄС).

Метою законопроєкту є удосконалення норм національного законодавства в частині ефективності укладення угод про визнання винуватості у кримінальних провадженнях щодо корупційних кримінальних правопорушень та кримінальних правопорушень, пов’язаних з корупцією, а також розв’язання проблеми низької оперативності та якості здійснення досудового розслідування корупційних та пов’язаних з корупцією кримінальних правопорушень.

Участь у засіданні Комітету брали Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України — міністр юстиції України Ольга Стефанішина, заступниця Ге-нерального прокурора Вікторія Літвінова, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Олександр Клименко, Директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Семен Кривонос та його заступниця Поліна Лисенко, заступник міністра юстиції Олександр Банчук, суддя Вищого антикорупційного суду України Маркіян Галабала, представники Верховного Суду, Державного бюро розслідувань та Національної поліції України.

Учасники засідання підтримали редакцію проєкту закону реєстр. № 12039, підготовленого Комітетом до другого читання. Під час обговорення Ольга Стефанішина наголосила, що законопроєкт враховує рекомендації Європейської Комісії щодо удосконалення кримінального законодавства в частині підвищення ефективності укладення угод про визнання винуватості у кримінальних провадженнях щодо корупційних кримінальних правопорушень та кримінальних правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Фото rada.gov.ua.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України