Друга Біла книга присвячена реінтеграції дітей, яких повернули додому

Відбулася презентація другої Білої книги «Реінтеграція дітей, що пережили депортацію та примусове переміщення: міжнародні стандарти та кращі практики для України». Цей документ, підготовлений Міжнародною експертною групою Bring Kids Back UA, є важливим кроком у напрямі повернення дітей додому та їхньої подальшої реінтеграції.

Напрацювання, представлені в Білій книзі, будуть використані під час Міністерської конференції з питань людського виміру Формули миру, яка відбудеться 30—31 жовтня в Монреалі. Попри це вони будуть імплементовані державними органами, громадськими організаціями та міжнародними партнерами України, що дасть змогу ефективно реінтегрувати наших дітей після повернення на Батьківщину.

«Очікуємо, що під час конференції у Монреалі буде розроблена дорожня карта, яка включатиме конкретні рішення та механізми для повернення військовополонених, незаконно затриманих цивільних осіб і депортованих дітей», — зазначив Омбудсман України Дмитро Лубінець.

Україна отримала листи українських військовополонених

У Катарі Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець зустрівся з Її Високоповажністю Державним міністром з питань міжнародного співробітництва в Міністерстві закордонних справ Держави Катар Лолвою Рашид Аль Хатер.

«Завдяки зусиллям нашого основного посередника, через Катар мені вдалося отримати списки зниклих безвісти військовослужбовців, а також листи українських військовополонених до своїх рідних від уповноваженої з прав людини в рф тетяни москалькової. Обговорили можливість прискорення процесу обміну військовополоненими. До того ж вдалося напрацювати домовленості про надання допомоги цивільним, які опинилися у складній життєвій ситуації, зокрема сприяння відновленню особистих документів», — сказав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Ймовірний розстріл двох жінок окупантами у Селидовому — це воєнний злочин!

27 жовтня у соціальних мережах з’явилася інформація, що росіяни ймовірно вбили мирних жителів у м. Селидовому. «Якщо будуть доведені факти злочину, це не тільки порушення прав людини, це грубе порушення законів та звичаїв війни, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. І винних потрібно притягнути до відповідальності!» — сказав Омбудсман України Дмитро Лубінець.

Він також повідомляє, що негайно скерував листи до міжнародних організацій: ООН та Міжнародного Комітету Червоного Хреста та чекає реакції.

«рф вчиняє злочини кожного дня в Україні! Агресора потрібно зупинити зараз! Злочинців потрібно покарати вже зараз!» — додає Омбудсман.

Офіс Омбудсмана України.