У Комітеті з питань економічного розвитку відбулася зустріч з членами делегації Комітету з питань промисловості та торгівлі Риксдагу Швеції (Naringsutskottet), діяльність якого охоплює питання, пов’язані з промисловістю, торгівлею, енергетикою та економічною політикою Швеції.

Голова Комітету Дмитро Наталуха зазначив: «Швеція з перших днів війни, з 2014 року, була надійним партнером та союзником України і щодня підтверджує нашу спільну дружбу і наше спільне майбутнє. Для нас дуже цінно мати нагоду поспілкуватися не лише про безпеку та оборону, а й про зміцнення наших економічних, торговельних і промислових зв’язків».

У свою чергу Голова Комітету Риксдагу з питань промисловості та торгівлі Тобіас Андерссон наголосив: «Головною метою нашого візиту є зрозуміти, як Швеція може допомогти Україні під час війни, та представити шведські компанії, які зацікавлені у співпраці на українському ринку і можуть сприяти відбудові. Звичайно, шведська фінансова та військова допомога є суттєвою, однак торговельні відносини та інвестування є важливими поряд з тим, що роблять держава і громадськість. Наразі ми маємо компанії, зацікавлені в тому, щоб розпочати роботу на українському ринку, ми сподіваємося, що наш візит сприяє цьому рішенню».

Член Комітету Степан Кубів зазначив, що для України ця зустріч дуже важлива, особливо в період досягнення стратегічних цілей — приєднання до Європейського Союзу та закінчення війни:

«Розуміючи історію відносин між нашими країнами, важливо наголосити на таких ключових позиціях: поглибленні і розширенні співпраці у військовій та військово-промисловій сферах, у питаннях постачання зброї, обміну досвідом та модернізації збройних сил. Це дуже важливо для нас.

Швеція є одним з лідерів надання гуманітарної допомоги Україні.

Залучення Швеції до Плану відновлення і розвитку України в межах ініціативи United24, у тому числі відновлення Херсонської області, є дуже важливими аспектами».

Представники обох комітетів обговорили сучасні виклики, які постали перед Україною, та шляхи їх вирішення через впровадження новітніх технологій та інновацій.

Шведські партнери запевнили у своєму непохитному прагненні продовжувати надавати Україні необхідну допомогу на економічному та промисловому рівнях, що є критично важливим для відбудови нашої економіки та забезпечення технологічного розвитку. Особливу увагу було приділено можливостям спільної роботи над інноваційними проєктами, які можуть сприяти модернізації промисловості та впровадженню високотехнологічних рішень.

Було зазначено, що перемогти агресора можна лише через посилення технологічної переваги та прогресивні рішення, що дають змогу впроваджувати ефективні інструменти протидії.

Підсумком засідання має стати поглиблення та розширення існуючої співпраці, зокрема у військово-промисловій сфері, в питаннях постачання зброї та обміну досвідом між країнами, налагодження тісних зв’язків для подальшого обміну думками щодо викликів сьогодення, допомога у сфері євроінтеграції та переговорів про членство України в ЄС, а також підтримка у створенні системи балансів на рівні відносин з державами—членами ЄС.

Фото rada.gov.ua.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України