Нещодавно відбувся зліт випускників факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. За 59 років його діяльності тут здобули освіту понад чотири тисячі осіб. Вихованці Франкового університету сьогодні працюють в усіх центральних виданнях України, на більшості найвідоміших у державі телеканалів і радіостанцій, очолюють десятки колективів мас-медіа.

На зустрічі йшлося про підвищення рівня відповідальності журналістів за правдиве і професійне висвітлення актуальних питань життя суспільства, підготовку молодих фахівців мас-медіа, а також журналістську солідарність під час відстоювання інтересів громадян. Висловлювалися також пропозиції щодо відзначення 2014-го 60-річчя факультету, видання книг до цього ювілею.

На з’їзді було обрано керівний склад асоціації випускників факультету журналістики. Його головою став доцент кафедри теорії і практики журналістики, кандидат філологічних наук Ігор Лубкович.

А тепер про несвяткове — щодо засобів масової інформації Волині. На жаль, в області в останнє десятиріччя спостерігається тенденція до скорочення кількості творчих працівників ЗМІ, які мають журналістську освіту. Це стосується і таких провідних мас-медіа області, як найтиражніша в краї газета «Волинь-нова», обласна державна телерадіокомпанія. В останній з них, де понад 200 працівників, диплом журналіста мають менш як десять осіб. Понад те, прес-служби більшості державних установ очолюють теж недипломовані журналісти. Що це? Зниження довіри до осіб, які мають диплом журналіста, чи бажання мати у своєму підпорядкуванні людей, які не досить впевнено почуваються на своїх посадах? Можливо, саме через цю обставину і скорочується серед випускників шкіл Волині кількість охочих вступати на факультети журналістики Львівського та Київського університетів?

Раніше працівник творчого колективу, який не мав диплом про вищу журналістську освіту, не міг претендувати на високу посаду в газетах, на радіо чи телебаченні. Тепер це повсюдно. Тож чи не варто переглянути кадрову політику щодо засобів масової інформації, принаймні тих, де співзасновниками є державні органи. Інакше престиж диплома журналіста буде невисоким. А випускники найавторитетніших у країні факультетів журналістики Львівського та Київського національних університетів стануть підсобними робітниками у непрофесіоналів. Можливо, через брак спеціальної освіти сьогодні багатьом працівникам мас-медіа незрозуміле таке поняття, як журналістська етика.

Волинська область.

 

Зліва направо: власкор газети «Голос України» у Волинській області Микола Якименко, заступник директора ТВО «Служба інформації» Волинської обласної держтелерадіокомпанії Лариса Віліщук, представник Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на Волині Степан Родич, голова обласної організації Національної спілки журналістів України Михайло Савчак.

 

Фото автора.