Ружинський район відзначив 90-річчя з часу утворення
 
Епіграфом до урочистого зібрання з нагоди цієї дати можна поставити слова «Його Величність Коровай». Хліб і люди, які його вирощують, були головними героями святкового дійства. Пшеничне колосся в гербі Ружинщини — не випадково. Це хлібний край з добірними врожаями: район посідає перше місце на Житомирщині з виробництва зерна, якого зібрано близько 200 тисяч тонн. Під час свята в районному Будинку культури відбулася презентація кожної із 32 громад району — і 32 запашні короваї прикрасили святкову сцену.
У гербі району також — риба. Згадайте поетичний опис природи в повісті Івана Нечуя-Левицького «Микола Джеря»: «Між м’якими зеленими, ніби оксамитовими, берегами в’ється гадюкою Роставиця, неначе передражнює здорові річки, як часом маленькі діти передражнюють старших. А там далі вона повилась між високими вербами та лозами, що обступили її стіною з обох боків. От верби одступились од берега і розсипались купами на зеленій траві. Скрізь по обидва боки Роставиці на покаті стеляться чудові городи, жовтіють тисячі соняшників, що ніби поспинались та заглядають поверх бадилля кукурудзи на річку». Село Вербівка, де відбувається дія повісті, — у Ружинському районі. Райцентр теж біля Роставиці. На річці чимало ставків, які використовуються для розведення риби.
А ще Ружинський район — лідер з виробництва меду.
Цей край має дуже давню історію. За версією дослідників, після того, як завойовники зруйнували давнє поселення, на цьому місці виник Щербів. 
Його кілька разів розтоптували правителі Золотої Орди, кримські хани. 1591 року перейменоване на Ружин, а власником був Кирило Ружинський.
Перша згадка про село Городок датується ще 1257 роком.
Жителі району пишаються своєю історією. Рік тому, наприклад, було урочисто відзначено 90-річчя комуни «Новий світ», заснованої реемігрантами з Канади і США, які з технікою прибули до Ружина. На урочистому зібранні з нагоди ювілею району кілька разів згадували Миколу Гибала: він понад 30 років очолював колгосп, що виник на основі комуни і був зразком того, як треба господарювати. А вслід за ним говорили про Олександра Колібабу, нинішнього керівника сільгоспкооперативу «Ружинський», який продовжує кращі традиції комуни і колгоспу, тож сюди приїжджають по досвід. Зокрема, є чого повчитися у веденні молочного скотарства.
Ружинський район, без усякого перебільшення, є перлиною Житомирщини й усієї України, сказав голова ОДА Сергій Рижук. Він мав на увазі не тільки красу природи чи здобутки в економіці. Керівники кількох сусідніх районів, які приїхали вітати ювілярів, як виявилося, родом з Ружинщини. А заступник голови облради Михайло Чигир дев’ять років керував цим районом. Тепло згадували ружинці і роботу під керівництвом Степана Бойка — Героя Соціалістичної Праці. А Віталій Жарський беззмінно очолює громаду райцентру з 1986 року. Серед тих, хто вітав земляків, була і депутат Верховної Ради України кількох скликань Валентина Семенюк (на знімку), для якої рідним є село Заріччя Ружинського району. Знаних людей під час святкування відзначили пам’ятними знаками «Гордість Ружинщини».
Територіальні громади представили вироби майстрів ужитково-прикладного мистецтва, розповіли про життя сіл мовою фотознімків.
Житомирська область.
Фото автора.