У Луганську відбувся VІІ Міжнародний фестиваль дитячих і молодіжних циркових колективів, шкіл і виконавців «Циркове майбутнє».

Це свято цирку започатковано дев’ять років тому. Спочатку фестиваль мав статус всеукраїнського, але з роками розширив свої межі, став міжнародним і цього року вже зібрав учасників з 13 країн.

— Коли виникла ідея такого заходу, — розповідає один з організаторів, директор Луганського державного цирку, заслужений діяч естрадного мистецтва України Дмитро Касьян, — ми не думали, що це викличе такий жвавий інтерес і у циркових артистів, і у глядачів. Наш фестиваль не тільки відкриває таланти і сприяє їхньому творчому розвитку, а й зміцнює зв’язки між цирками України і світу. Сьогодні, наприклад, до нас приїхали юні артисти з Америки, Франції, Швеції, Іспанії, Швейцарії, Великобританії, Фінляндії та інших країн. І усім їм — від п’ятирічних дітей до 25-літніх упевнених професіоналів — є що показати, усі вони претендують на перемогу і визнання. Але жорстка конкуренція — лише на арені, за її межами учасники чудово знаходять спільну мову. Мені приємно усвідомлювати, що «Циркове майбутнє» асоціюється у багатьох артистів з яскравим початком успішної кар’єри!

Як зазначають члени журі, такого масштабного фестивалю цирку в нашій країні більше немає. Так, жанр клоунади називають найскладнішим видом циркового мистецтва. Але з роками стає дедалі менше клоунів, які вміють веселити публіку, меншає якісних реприз. Найсмішніші з них були ще за СРСР. Організатори фестивалю сподіваються, що такі огляди допоможуть у пошуку нових Нікуліних. До того ж Україна, як і Китай, славиться груповими номерами.

На завершення декількох учасників фесту запросили в Монте-Карло. Ну а гран-прі вибороли «Акробати на доріжці» із Сімферополя.

Відкриття фестивалю.

Фото прес-служби Луганської державної академії культури і мистецтва.