Сьогодні відбудуться парламентські слухання на тему: «Безвізовий режим між Україною та ЄС: перспективи та нові можливості для громадян України». Нині Україна перебуває на завершальній стадії виконання першої (законодавчої) фази Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму для наших громадян. Зокрема, парламент уже ухвалив майже все необхідне для запровадження безвізового режиму законодавство. Як повідомили у Комітеті Верховної Ради з питань європейської інтеграції, нам тільки залишається ухвалити проекти законів «Про внесення змін до законодавчих актів щодо запобігання і протидії дискримінації в Україні» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реалізації рекомендацій Європейської комісії у сфері державної антикорупційної політики».

Також упродовж останніх років одним із пріоритетів держави є приведення національної системи боротьби з корупцією у відповідність до європейських стандартів. В рамках цього процесу навесні нинішнього року парламент ухвалив низку ґрунтовних змін до законодавства у цій сфері, а саме:

 скасовано адміністративну відповідальність за одержання та надання неправомірної вигоди у публічному секторі, що дає змогу застосовувати щодо службових осіб виключно кримінальні санкції;

 встановлено у публічному секторі кримінальну відповідальність за пропозицію (обіцянку) неправомірної вигоди, за її прийняття, а також посилено відповідальність за хабарництво;

  у Кримінальному кодексі визначено поняття «спеціальної конфіскації» та випадки її застосування;

 встановлено інституційний механізм здійснення контролю за додержанням законодавства щодо конфлікту інтересів;

 посилено контроль за декларуванням майна, доходів, витрат та зобов’язань фінансового характеру тощо.

На виконання відповідного положення Плану дій торік Верховна Рада ухвалила Закон «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні». Внаслідок тривалої роботи з експертами Європейської комісії нашій країні вдалося досягти компромісної домовленості щодо відображення сексуальної орієнтації як можливої підстави для дискримінації на рівні, врегульованому відповідною Директивою ЄС, шляхом внесення змін до Кодексу законів про працю. Відповідно до досягнутих домовленостей, Міністерство юстиції розробило проект закону «Про внесення змін до законодавчих актів щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні», який у лютому цього року внесено на розгляд Верховної Ради. Законопроект, зокрема, забезпечує рівність трудових прав усіх громадян незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, сексуальної орієнтації, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять, місця проживання та інших обставин. Усе це дає змогу виконати вимоги ЄС, а також жодним чином не поширюється на сімейні правовідносини (інститути шлюбу, усиновлення).

Крім того, в липні цього року парламентом прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних». Він передбачає передачу функції контролю за додержанням вимог законодавства про захист персональних даних Уповноваженому Верховної Ради з прав людини. А з метою полегшення режиму поїздок громадян до Євросоюзу ще в червні 2007 року було укладено Угоду між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз та реадмісію осіб. Торік до угоди було внесено зміни, а цього року її ратифікували Верховна Рада та Європарламент.

ДОВІДКОВО

У вересні 2008 року на Паризькому саміті Україна — Європейський Союз було започатковано діалог щодо лібералізації ЄС візового режиму для наших громадян. У листопаді 2010 року на саміті Україна — ЄС нам надали План дій з лібералізації візового режиму. Це стало свідченням готовності ЄС до подальшого поглиблення відносин з Україною.

План дій виконується у дві фази: в рамках першої (законодавчої) у відповідність до стандартів ЄС мають бути приведені законодавство та нормативні акти, а під час другої (імплементаційної) — необхідно організувати практичне виконання оновленого законодавства та забезпечити його функціонування відповідно до стандартів ЄС.