Основна функція змішувача – забезпечення комфортної температури води шляхом змішування двох потоків: холодного та гарячого.
На сайті STORGOM.UA – https://storgom.ua/ua/smesiteli.html представлений широкий вибір сучасних моделей для різних потреб. Правильний вибір змішувача гарантує зручність, ефективність та комфорт у повсякденному використанні.
Особливості вибору з точки зору використаних матеріалів
Найкращою сировиною для виробництва змішувачів заведено вважати латунь. Цей метал фактично не піддається корозії, а додатковий захист від механічних пошкоджень виробам забезпечує хромована поверхня.
Інший матеріал – Zamak, який являє собою цинковий сплав. В плані стійкості до неякісної води з водогону він дещо поступається латуні, а тому такі змішувачі не рекомендовано встановлювати в душі, де дуже багато вологи.
Відносно новою для виробництва сировиною є пластик, який стає досить популярним. Він забезпечує низьку теплопровідність, не піддається впливу корозії і коштує відносно небагато. Термін служби таких пристроїв буде дещо меншим у порівнянні з іншими матеріалами.
Вибір за типом конструкції
Класифікація цієї продукції передбачає наступні види змішувачів:
● З двома важелями. Цей варіант добре підходить для місць активної експлуатації – наприклад, в їдальнях, ресторанних кухнях, на виробництві тощо. Конструкція двовентильних моделей передбачає підключення до трійника трубок з гарячою і холодною водою, які створюють потрібний тиск води через змішувач.
● Одноважільні. Цей варіант є найбільш поширеним у користувачів. У своїй конструкції він має округлу голівку, яка керується одним важелем, регулюючи подачу води. Особливо комфортні такі змішувачі для кухні. За необхідності такі крани відкриваються буквально одним рухом пальця.
● Змішувачі з термостатом. Вважаються оптимальним варіантом для умивальника. В конструкції мають два важеля – для регулювання тиску води і заданої температури. Інстальований в них термометр відключає гарячу воду при оптимальному нагріві. Термостатичні моделі добре підходять для осель, де постійно спостерігається низький тиск води в трубах.
● Сенсорний. Змішувач, який не має вентилів. Подача води і припинення відбувається за допомоги датчика руху, яких реагує на піднесення рук до крану. Особливо актуальною дана модель є для рукомийників в місцях загального користування.
Окремо виділяється каскадний змішувач. Це вироби, які відрізняються своєю масивністю, маючи здатність виливати дуже багато води. Окремі моделі можуть робити це в кількості до 50 літрів за хвилину. Встановлювати ці змішувачі можна в місцях, де потрібно реалізувати великий тиск води – наприклад, в масажних, СПА салонах, в санвузлах з великими ваннами.
Вибір змішувачів за місцем установки
Конструкція і матеріал – не єдині фактори, які впливають на те, як вибрати змішувач правильно. Важливим акцентом є його призначення, що напряму зумовлюється місцем розташування пристрою.
Серед найбільш вживаних варіацій виділимо наступні:
● Настінні крани. Стандартний тип фіксації, який поступово відходить у минуле. Найчастіше ці моделі встановлюються безпосередньо над умивальником, мийкою чи як змішувачі для ванної.
● Підлогові. Вони використовуються в просторих ванних кімнатах, СПА чи басейнах, відбираючись за типом конструкції, висотою, кольором, матеріалом. Такі пристрої забезпечують зручну експлуатацію та вільний доступ з будь-якої точки.
● Центральні вертикальні. Вартість їх досить доступна, а монтаж передбачає місце безпосередньо на умивальнику чи бортику ванни. Представлені в дуже великому різноманітті моделей, часто входять в комплектацію до деяких раковин.
Ще один зручний варіант – інстальовані сучасні змішувачі. Їх внутрішній блок зазвичай ховається в меблях або в стінці. При експлуатації такі крани мало контактують з навколишнім середовищем, отже, вони краще зберігаються і довше служать. Перевагами цих змішувачів є економія простору, тому вони часто встановлюються у форматі прихованого монтажу в душі. Цими моделями також комплектуються душові кабіни, і вони є найкращим варіантом для установки на біде.
Огляд змішувачів також передбачає вибір довжини зливу та типу лійки. У першому випадку сопло може мати аератор або виготовлятися у вигляді лійки. Самі лійки вирізняються функціоналом, зовнішнім виглядом, площею зрошування, матеріалом виготовлення. Якісні моделі мають добре витримувати різницю температур, не допускати окислення деталей, протистояти різким стрибкам водяного тиску.