Про це повідомляють у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.
Так, за даними Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор», цукрові заводи-учасники асоціації станом на 21 листопада 2024 прийняли на переробку 9 млн тонн цукрових буряків, із яких виробили 1,165 млн тонн цукру, що практично дорівнює показникам на аналогічну дату минулого року.
Зазначається, що в сезоні 2024/25 переробку цукрових буряків здійснюють 29 цукрових заводів, 28 з яких є учасниками асоціації.
На вказану дату в Україні майже завершилося збирання цукрових буряків, які викопані з площі 251,2 тис. га. Накопано 11,9 млн тонн солодких коренів за середньої врожайності 47,6 т/га.
Водночас, за інформацією Вінницької ОВА, заводи Вінниччини переробили 1,8 млн тонн цукрових буряків. В області працюють всі п’ять цукрових заводів. якими перероблено 1,8 млн тонн цукросировини та вироблено 236 тис. тонн цукру. Зібрано 2,5 млн тонн цукрових буряків за середньої урожайності 397,2 ц/га.
Також, за інформацією аналітиків, український цукор починає завойовувати ринки за межами Європи.
Зазначається, що ціни на цукор за тиждень зросли в середньому на 1-1,5 грн/кг. Наразі вартість цукру коливається у межах 23-24,50 грн/кг. Основні причини такого підйому – стабілізація внутрішнього попиту та початок відновлення експорту.
Фахівці зауважують, що українські виробники цукру поступово повертаються на зовнішні ринки. Основними напрямками залишаються Туреччина та країни Африки. Український цукор починає завойовувати ринки за межами Європи, аналітики відзначають позитивну динаміку. Наразі працює схема експорту через треті країни, і вона дає свої результати. Україна потроху вивозить цукор на зовнішні ринки.
З 2025 року планується часткове відкриття європейського ринку для українського цукру, що може суттєво вплинути на цінову динаміку. Експерти прогнозують, що в другій половині сезону можливе значне зростання вартості продукції.
Ситуація на світовому ринку цукру також може вплинути на динаміку цін в Україні. У Бразилії фіксуються певні проблеми, серед яких погіршення погодних умов, що може вплинути на скорочення обсягів виробництва цукру. Через це у другій половині сезону можливе зростання вартості цукру на глобальному ринку.
Українські виробники можуть скористатися цією ситуацією для розширення присутності на міжнародному ринку та підвищення конкурентоспроможності.