Петро СИМОНЕНКО (фракція КПУ):

— Міжнародний валютний фонд висунув нові, ще більш жорсткі, вимоги до України щодо скорочення соціальних виплат, зменшення заробітних плат та різкого збільшення цін на газ для населення. Уряд уже дав згоду на підвищення ціни на газ і тарифи на 60 відсотків, на скорочення пільг для громадян і зниження курсу гривні. Ми, комуністи, переконані, що такі вимоги — це пряме втручання у внутрішні справи нашої країни, а їх виконання — зрада народу та національних інтересів. Сьогодні борги у зарплаті сягають мільярда гривень, дірка в Пенсійному фонді — 40 млрд. грн. Людей виганяють на вулицю, примушуючи брати відпустки за власний рахунок. В Україні вирує бюджетна криза. На рахунках Держказначейства заблоковано понад 6 млрд. грн., які належать органам місцевого самоврядування. 
За розрахунками експертів, після підписання Угоди з ЄС і здачі в економічний полон перед реальною загрозою знищення опиняться Харківський тракторний завод, ДП «Антонов», «Мотор Січ», Крюківський вагоноремонтний завод тощо. Десятки тисяч сімей опиняться без роботи і засобів до існування. Ми вимагаємо проведення Всеукраїнського референдуму з цього питання. Компартія, хоча б як намагалися заборонити нашу діяльність, уже зібрала понад мільйон підписів щодо необхідності проведення референдуму.
Віталіна ДЗОЗ (фракція Партії регіонів):
— У переддень 70-річчя визволення Києва від німецько-фашистських загарбників, найголовніше — передати найщиріші привітання всім киянам, усім громадянам України з цією знаменною датою. У такі дні ми по-іншому переосмислюємо свою історію, по-іншому дивимося на події минулого. Ми перебуваємо напередодні дуже важливого й серйозного вибору — ми обираємо зовнішньополітичний курс нашої держави. І щодня з’являються нові й нові обставини. Наприклад, як нині з Юлією Тимошенко. Партія регіонів була готова вирішити її питання, але з’явилися нові обставини у судовому процесі, який починається в США та Швейцарії в справі розкрадання 500 млн. дол., і в ньому обвинувачуються Павло Лазаренко і Юлія Тимошенко. Ми всі маємо розуміти, що ніхто в нашу країну не прийде, щоб піднімати виробництво, не підвищить ВВП, ніхто не створить гідні соціальні стандарти. Ніхто не пропише правила й закони, за якими має жити наша держава. Це маємо зробити ми з вами — українці. І вже сьогодні ми повинні створювати для цього передумови. А починати треба з наших дітей — і я хочу акцентувати увагу на дошкільній освіті. Питання освіти громадян — головний пріоритет для української влади. 
Олег ТЯГНИБОК (фракція ВО «Свобода»):
Цього тижня український парламент має вирішити два надзвичайно важливі питання: це остаточно поставити крапку щодо політичних переслідувань і долі Юлії Тимошенко, а також ухвалити відповідний закон «Про прокуратуру» як одну з найважливіших вимог європейських партнерів.
Щодо справи Тимошенко, то ситуація абсолютно зрозуміла. Так, 2009 року «Свобода» критикувала уряд Тимошенко, зокрема, й за газові угоди. Але нині ми усвідомлюємо, що доля Тимошенко — це доля політично репресованої. Ми усвідомлюємо, що сьогодні в Європі Тимошенко стала символом політичних переслідувань, тому партія влади, якщо справді хоче рухатися до Європи, а не тільки декларувати це, повинна ухвалити рішення, проявити політичну волю і врегулювати питання Тимошенко. Це мав би зробити Президент, але якщо він переводить це питання в парламент, тоді цього тижня ми маємо проголосувати відповідний законопроект щодо долі Тимошенко.
Стосовно закону «Про прокуратуру», то нам, звісно, потрібно дослухатися до тих рекомендацій, які пропонує Венеціанська комісія, але ми хотіли б знати правду — що насправді від нас вимагають європейські партнери, бо партія влади дуже часто використовує практику, пропонуючи закон під гарною євроінтеграційною назвою, але суть його відповідає лише їхнім прагненням узурпувати владу і побудувати диктатуру. Це, зокрема, стосується й закону «Про прокуратуру». Від нас вимагають, щоби прокурори були незалежними, але вони мають передусім бути незалежними від впливу влади, однак де-факто виходить інакше.
Арсеній ЯЦЕНЮК (фракція ВО «Батьківщина»):
— Cаме від Президента Віктора Януковича залежить, чи підпише Україна Угоду з Європейським Союзом. Залишилося лише два тижні до прийняття Радою ЄС рішення, чи буде Україна частиною Європейського Союзу і рухатиметься в майбутнє.
Для того, щоб наші люди відчули себе членами великого європейського простору, персонально для Президента і для його партії та фракції необхідно зробити один крок — голосування і підписання закону, який дає можливість Юлії Тимошенко отримати медичну допомогу за кордоном. Це крок, який дає змогу звільнити Юлію Тимошенко і зупинити політичні переслідування.
Формула дуже проста: якщо Віктор Янукович і Партія регіонів голосують за законопроект, внесений незалежним депутатом Лабунською, підтриманий нашими європейськими партнерами, а саме місією Кокса і Квасневського, Юлією Тимошенко, який буде підтриманий голосами всієї української опозиції та який відкриває шлях до ЄС, то у Вільнюсі буде підписана Угода.
Після підписання Угоди про асоціацію з ЄС Україна отримає макрофінансову допомогу від західних партнерів: йдеться про 11,5 млрд. плюс 600 млн. євро.
Україна отримає реальний план реформ, який дасть можливість подолати корупцію, мати чесні та незалежні суди, створювати робочі місця, залучати сюди інвестиції, давати якісну освіту і мати якісну систему охорони здоров’я, який дасть можливість, щоб кожен українець пишався тим, що він громадянин нашої держави. І саме для цього Віктор Янукович повинен прийняти рішення, на яке в нього майже не залишилося часу. Є другий варіант розвитку подій. Якщо Партія регіонів не голосує за закон, а Президент, відповідно, підтримує їхню позицію і не підписує указ про помилування Юлії Тимошенко — Угоди у Вільнюсі не буде.
Віталій КОВАЛЬЧУК (фракція «УДАР»):
— Нам нарешті пора поставити крапки над «і» у принциповому питанні — виконанні зобов’язань України у контексті підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Якщо Президент і Партія регіонів не збираються підписувати Угоду, вони повинні про це відкрито заявити. Припиніть фарисейство навколо підписання Угоди і, зокрема, звільнення Юлії Тимошенко. Інакше як фарисейство не можна назвати зрив учорашнього засідання комітету, де мали розглядатися всі законопроекти щодо долі Тимошенко, та пропозицію в останній момент про створення робочої групи з цих питань. При тому, що ПР раніше відкидала будь-які пропозиції з цього приводу. Спроби перекласти відповідальність на опозицію за зрив підписання Угоди про асоціацію провалилися. Якщо Угода про асоціацію у Вільнюсі не буде підписана, персональна відповідальність за це лежатиме тільки на одній людині — Президентові. Тому ми наполягаємо на розгляді й ухваленні закону про порядок імпічменту Президента. Звертаюся до представників влади: вам не вдасться загальмувати процес руху України до Європи. Якщо ви змарнуєте шанс для України, Угоду про асоціацію все одно підпише вже новий Президент.
Наступне. Ситуація з бюджетом критична. Уже п’ятий квартал в Україні триває падіння ВВП. Борги із соціальних виплат і зарплат бюджетникам — понад два мільярди гривень. 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.