Україна таки претендуватиме на проведення зимових Олімпійських та Параолімпійських ігор 2022 року. Декларацію про наміри подати заявку було офіційно підписано вчора у столиці під час роботи XXVІІІ Генеральної асамблеї Національного олімпійського комітету.
— Це стане не лише поштовхом для популяризації спорту і туризму в Україні, а й важливим елементом в економічному розвитку, залученні інвестицій, створенні нових робочих місць, — сказав після підписання декларації віце-прем’єр-міністр України, голова Організаційного комітету з підготовки та супроводження заявки до МОК Олександр Вілкул.
Під час підготовки до проведення Ігор планується створити два кластери: «льодовий» — у Львові та «сніговий» — у Тисовці, Панасівці та Боржаві. На території Львівського олімпійського парку буде розташована частина споруд, призначених для фігурного катання/шорт-треку, ковзанярського спорту, керлінгу та хокею. На території Тисовця — кластер для снігових видів спорту (біатлону, лижних перегонів та стрибків з трампліна). Змагання зі сноубордингу та фристайлу відбуватимуться у Панасівці. На території Боржави проходитимуть усі змагання з гірськолижного спорту.
Між тим, учорашнє підписання — це хоч і важливий, але далеко не останній крок назустріч олімпійській мрії. Наступного тижня офіційний лист-декларацію про наміри нашої держави подати заявку на право приймати зимові Ігри-2022 буде надіслано до Міжнародного олімпійського комітету. Також туди у березні наступного року потрібно подати заявковий файл і гарантійні листи від НОК та керівництва Львова.
Лише в липні 2014-го Виконавчий комітет МОК оприлюднить список міст-кандидатів. Переможця, господаря Олімпійських та Параолімпійський ігор 2022, буде обрано в липні 2015-го. Серед ймовірних конкурентів Львова — Мюнхен, Осло, Барселона, Алмати, Краків та Ясна за спільною заявкою.
Скільки коштуватиме бажання приймати зимові Ігри, поки що рахують. Та вже зараз Олександр Вілкул зізнається, що йтиметься про чималі суми. І сподівається, що фінансування відбуватиметься у рамках державно-приватного партнерства.
Тим часом у російському Сочі підготовка до проведення зимової Олімпіади 2014 року виходить на фінішну пряму. За попередніми оцінками ці Ігри стануть найдорожчими за всю історію організації змагань. На підготовку витрачено близько 50 мільярдів доларів, або ж 36 млрд. євро, що, безсумнівно, стало відчутним навантаженням на державний бюджет. Значну частину витрат на себе буцімто взяли тамтешні бізнесмени. Чи знайдуться серед українських багатіїв охочі допомогти і чи витримає наш бюджет чергові масштабні проекти, питання... Але ж мріяти не заборониш.