У Кременчуці урочисто відкрили пам’ятник герою сатиричних романів Ільфа і Петрова «12 стільців» і «Золоте теля» Остапу Бендеру (на знімку). З’явився він на вулиці Леніна біля одного з торговельних комплексів.

Автором виготовленої з бронзи скульптури став харків’янин Ельданіз Гурбанов. Його першого Остапа встановили у Харкові 2005 року. Однак там він сидить на лавці, а в наддніпрянському місті стоїть, ногою спираючись на «ту саму» гирю, а рукою — на спинку «хрестоматійного» стільця. В останньому, за словами скульптора, схований... ні, не жаданий скарб, а звичайний горіх, привезений ним із «міста мрії» — Ріо-де-Жанейро. Тож задуми тих, хто сідатиме на стілець, мають втілюватись у життя.

Кременчук для Остапа Бендера — не чуже місто. Саме тут він, згідно з кіноверсією «Золотого теляти» за участю знаменитого актора Сергія Юрського, провів своє «голодне дитинство». Цей факт також увічнили відповідним написом на спинці стільця. Вітрину ж за спиною «сина турецькопідданого» стилізували під старовину та прикрасили незабутніми висловами на кшталт «я шаную Кримінальний кодекс». До речі, першим на стілець сів ініціатор спорудження пам’ятника — перший заступник міського голови Андрій Погрібний. На його думку, нова скульптура приваблюватиме у місто більше туристів.

Полтавська область.

Фото з сайту «Кременчуг Today».