Створення всеохоплюючої зони вільної торгівлі з Європейським Союзом дасть потужний імпульс для інвестицій в українську економіку. На цьому під час пленарного засідання Ради вітчизняних та іноземних інвесторів на тему «Інвестиції у розвиток економіки та соціальної сфери в умовах дії зони вільної торгівлі з Європейським Союзом» наголосив Президент Віктор Янукович.

«Ми сформуємо в Україні такий податковий простір, правила якого будуть комфортні й зрозумілі для європейських інвесторів», — наголосив глава держави та додав, що Україна планує налагодити тісніші контакти з податковими та митними службами країн ЄС, що дасть змогу ефективніше виявляти та боротися з випадками контрабанди, ухилення від сплати податків і мінімізації оподаткування.

Наслідком підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом та приведення українського правового поля у відповідність до Третього енергопакета Євросоюзу, зокрема, має стати зростання інвестиційної привабливості енергетичного сектору.

«Уже сьогодні Україна успішно співпрацює зі світовими компаніями у сфері видобутку вуглеводнів», — підкреслив Президент, додавши, що це не тільки сприяє впровадженню передових технологій та досвіду, а й посилює енергетичну безпеку нашої держави.

Крім того, Президент очікує, що інвестиційні ресурси сприятимуть розвитку високотехнологічних виробництв, технічному переоснащенню та створенню нової сучасної інфраструктури. В. Янукович нагадав, що у серпні цього року уряд затвердив перелік пріоритетних галузей економіки. Це — агропромисловий комплекс, житлово-комунальне господарство, машинобудування, транспортна інфраструктура, курортно-рекреаційна сфера й туризм, а ще раніше було надано преференції підприємствам альтернативної енергетики та сектору інформаційних технологій.

Зокрема, коли йдеться про ринок інформаційних технологій, то лише за перше півріччя цього року було зареєстровано понад дві сотні ІТ-підприємств, чому посприяло зниження у лютому 2013 року ставки податку на прибуток з 21 до 5 відсотків для виробників програмного забезпечення.

Президент запевнив інвесторів, що Україна активно працює над формуванням прозорих та неупереджених умов ведення бізнесу, зокрема, відбулися значні позитивні зміни у сфері ліцензування та дозвільній системі.

«З метою зниження адміністративного тиску на бізнес ми вже ліквідували більшу частину дублюючих функцій державних органів. Ця робота в рамках адміністративної реформи триватиме й надалі», — запевнив В. Янукович.

Одним із важливих напрямів, якому влада приділяє особливу увагу, Президент назвав створення ефективного механізму захисту прав власності. За його словами, нова редакція закону про прокуратуру та зміни до Конституції захистять бізнес від незаконних судових рішень та нелегального тиску правоохоронців.

«Кожен чесний інвестор, кожен законослухняний підприємець може твердо розраховувати на підтримку з боку уряду, правоохоронних органів та відновлення порушених прав», — запевнив глава держави та повідомив, що найближчим часом ми плануємо встановити надійні законодавчі бар’єри для запобігання конфлікту інтересів для чиновників та підвищити відповідальність за порушення вимог законодавства з питань надання адміністративних послуг.

При цьому глава держави звернув увагу інвесторів на те, що значний прогрес України в напрямі формування сприятливого інвестиційного клімату знайшов своє відображення у міжнародних рейтингах.

Дослівно

Президент Віктор Янукович: 

«Реалізація масштабних проектів з корпораціями «Шелл» та «Шеврон» дасть можливість Україні до 2020 року вийти на повне забезпечення себе газом, а за оптимістичним сценарієм — експортувати енергоресурси».

Факт

Майже 80 відсотків загального обсягу іноземних інвестицій надійшло в Україну з країн Євросоюзу.

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).