Про це інформують у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.
Так, Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (AГРО) анонсує субгрантове фінансування для реалізації проєктів із переробки сільськогосподарської продукції.
Ініціатива спрямована на покращення та вдосконалення процесу переробки агропродукції в Україні з метою імпортозаміщення, задоволення внутрішнього попиту, а також збільшення обсягів експорту переробленої продукції.
Очікується, що субгрантове фінансування дасть можливість залучити інвестиції у розвиток інфраструктури (такої, як холодильні камери, обладнання для зберігання) та створити додаткові робочі місця.
У межах запропонованих до співфінансування проєктів увага приділятиметься ініціативам з відновлення та посилення переробних потужностей для виробництва продукції з доданою вартістю з такої сировини: овочі та коренеплоди; фрукти; ягоди; бобові; кукурудза на харчові продукти; зелень; м’ясо (окрім курятини); молоко; мед.
Зауважується, що не будуть підтримуватися проєкти, спрямовані на переробку зернових, олійних, горіхових культур і грибів, на виготовлення алкогольних напоїв, а також ініціативи, за якими після переробки готовий продукт не змінить свій початковий код УКТЗЕД.
Програмою передбачено надання приблизно 120 млн грн для підтримки 15 проєктів. Очікується, що сума кожного субгранту може коливатися від 8 млн грн до 40 млн грн. Остаточна сума залежатиме від субгрантової діяльності та результатів переговорів і може вийти за межі цього діапазону.
Реалізація проєктів передбачає досягнення таких результатів:
- збільшення на 25% обсягів закупівлі та переробки сировини щонайменше протягом строку реалізації проєкту;
- щонайменше 10 нових ММСП-партнерів постачальників сировини отримають надійні системні та довгострокові канали збуту за конкурентними цінами протягом першого року реалізації проєкту;
- збільшення щонайменше на 25% продуктивності протягом періоду реалізації проєкту з подальшою динамікою зростання в наступні роки;
- розширення каналів і ринків збуту готової продукції переробки;
- збільшення на 1500 т (для меду — більш як 200 т) мінімального річного обсягу переробленої сировини.
Участь у програмі можуть взяти українські недержавні підприємства/компанії, які є переробниками сільськогосподарської продукції. Дедлайн подання документів — 1 червня 2025 року.
Заявники повинні відповідати таким критеріям: бути зареєстрованими українськими недержавними (приватними) підприємствами/компаніями, офіційно створеними, визнаними відповідними органами влади України, мати добру репутацію, а також відповідати всім чинним цивільним і фіскальним нормам; мати не менш як 5 років досвіду господарської діяльності та принаймні 2 роки досвіду в секторі переробки сільськогосподарських культур; бути готовими співінвестувати у цю діяльність не менш як 50% від загального бюджету проєкту тощо.
Пресслужба Апарату Верховної Ради України.