В Українській школі законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України розпочато черговий цикл занять навчального курсу «Законотворча діяльність». Як зазначив виконувач обов’язків директора Інституту законодавства Верховної Ради України, академік АПрН України Зайчук Олег Володимирович (на знімку), актуальним завданням сьогодення у сфері законотворення є підвищення рівня професіоналізму всіх учасників цього процесу — від фахівця-законопроектувальника до законодавця. Саме на виконання цього соціально важливого завдання спрямована діяльність Української школи законотворчості (далі — Школа), до слухацького складу якої наразі увійшли народні депутати України, їх помічники-консультанти, представники секретаріатів комітетів і депутатських фракцій у Верховній Раді України тощо (усього 155 осіб). Для багатьох з них навчання стане першою сходинкою на шляху до оволодіння мистецтвом законотворення.

У процесі навчання слухачам, серед іншого, буде запропоновано брати участь в обговоренні актуальних питань, пов’язаних зі здійсненням правової політики в Україні, правовими засадами діяльності українського парламенту, прогалинами і колізіями в національному законодавстві та шляхами їх подолання. Крім того, слухачі матимуть змогу отримати знання щодо основ законопроектувальної діяльності, мовно-термінологічних особливостей написання тексту законопроектів, застосування практики Європейського суду з прав людини в Україні тощо. З метою надання теоретико-методологічної допомоги в професійній діяльності слухачам по завершенні навчального курсу видаватиметься електронна версія доопрацьованого видання «Курс лекцій з питань законотворчості».

Запорукою ефективності навчального процесу є те, що викладачі Школи — провідні науковці та практики. Їхні лекції підготовлено з урахуванням потреб слухачів, вони є унікальними авторськими розробками, а сам навчальний курс, що дає змогу отримати комплексні знання у сфері законотворення, не має аналогів серед курсів навчальних закладів України відповідної спеціалізації.

На користь ефективності діяльності Школи свідчать численні схвальні відгуки народних депутатів України, керівників органів державної влади та місцевого самоврядування, а також тенденція до зростання кількості охочих у ній навчатися. Наразі в Школі пройшли навчання та отримали сертифікати і свідоцтва про підвищення кваліфікації державного зразка понад 800 слухачів.