Такою лопатою не втомлюєшся копати. Мова про ергономічну лопату нової конструкції, що дозволяє збільшити швидкість обробітку ґрунту та істотно зменшити навантаження на руки людини. Цей винахід отримав уже два патенти в державній службі інтелектуальної власності. Його автор — вихованець Рівненської Малої академії наук Іван Мірошниченко.
Звичайно, консультативну допомогу юному винахіднику надавали керівник гуртка «Практичне винахідництво» Ярослав Боровий та завідувач лабораторії Андрій Малюга.
Своїм винаходом школяр довів, що і для лопати немає меж досконалості. Він назвав свій витвір ергономічним, тобто таким, який забезпечує людині оптимальну зручність та ефективність під час роботи.
— Мета моєї розробки — полегшити працю землероба за допомогою лопати, без якої не обійтись навіть у вік високих технологій, — каже учень рівненської спеціалізованої школи «Центр надії» Іван Мірошниченко, котрий займається ще й у технічних секціях Рівненської Малої академії наук. — Я створив два варіанти моделі: перший — це пристрій для розпушення ґрунту, другий — власне, лопата. А на Всеукраїнській виставці-конкурсі молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України», що відбулася в жовтні у Києві, представив об’єднану конструкцію, в якій один варіант став доповненням та вдосконаленням для іншого. Мене тішить, що цю конструкцію визнали своєрідним відкриттям виставки.
Чим же реально приваблює винахід юного рівненського Кулібіна? Насамперед тим, що замість традиційного металевого леза використано металеві зубці, які легше входять у ґрунт. До того ж можна регулювати ширину обробітку — до 60 сантиметрів, а також пристосовувати модель до різних функцій: викопування картоплі, обробітку плантацій полуниці тощо. Ще одна перевага — в держаках. Їх два замість одного. Причому, вони здатні регулюватися під зріст людини. За допомогою важеля істотно зменшується навантаження на руки працюючого, завдяки чому не болить спина. За твердженням винахідника, такою лопатою здатна орудувати і семирічна дитина, і людина поважного віку. Більше того, ергономічна лопата убезпечує від мозолів — завдяки не фіксованим, а рухливим ручкам.
Чи знайдеться той, хто вкладе кошти і зробить реальним серійне виробництво винаходу, який може стати найкращим «другом» городника? Саме від цього й залежить майбутнє ергономічної лопати Івана Мірошниченка.
Рівненська область.
 
На знімку: юний рівненський раціоналізатор Іван Мірошниченко демонструє свою ергономічну лопату.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.