Учора в Києві відбулося VІІ засідання Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща. Відкриваючи зібрання, Голова Верховної Ради України Володимир Рибак привітав польських друзів із майбутнім Днем незалежності Республіки Польща, що відзначатиметься 11 листопада, та побажав учасникам засідання плідної роботи.
Україна розглядає Угоду про асоціацію з Європейським Союзом як ефективний інструмент важливих політичних і економічних змін, зміцнення демократичних інститутів та забезпечення верховенства права в Україні. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, відкриваючи у понеділок VІІ засідання Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща в Києві.
«Сьогодні Україна вийшла на фінішну пряму перед підписанням Угоди з Європейським Союзом про асоціацію. Ми чимало зробили щодо адаптації законодавства до вимог ЄС, побудови громадянського суспільства, встановлення демократичних прав і свобод, — заявив він. — Але найважливішим досягненням останніх років стала консолідація українського суспільства навколо європейських цінностей».
Серед важливих завдань, що їх залишилося виконати Україні, В. Рибак назвав, зокрема, внесення змін до виборчого законодавства та прийняття закону про прокуратуру.
«Ми розглядаємо Угоду про асоціацію з Європейським Союзом як ефективний інструмент важливих політичних і економічних змін, зміцнення демократичних інститутів та забезпечення верховенства права в Україні. Угода створить можливості для внутрішніх реформ, а також для повноцінного діалогу з Євросоюзом щодо технічної та експертної допомоги для забезпечення їх реалізації. Тому логічно, що в підписанні Угоди зацікавлені і Україна, і Євросоюз», — наголосив керівник парламенту.
В. Рибак також подякував керівництву Республіки Польща за активну підтримку євроінтеграції України, в тому числі, і у внутрішніх дискусіях в рамках Євросоюзу. «Переконаний, що спільно ми зможемо зблизити позиції України і ЄС», — сказав він.
***
Тісна взаємодія парламентів України та Польщі є важливою складовою усього комплексу євроінтеграційних процесів.
В. Рибак назвав чергове засідання Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща «гарною нагодою спільно розглянути та вирішити проблеми, що очікують на нас у майбутньому».
Голова Верховної Ради підкреслив, що з часу заснування Асамблеї українські та польські парламентарії розглянули багато питань у політичній, економічній, безпековій сферах, а також у міжлюдському спілкуванні. «Головною цінністю парламентських зустрічей завжди була відданість ідеї добросусідства між нашими незалежними державами і суверенними народами», — сказав він.
«Останні майже 10 років співпраці з Польщею стали для нас синонімом співробітництва з Європейським Союзом. Після вступу Польщі в ЄС у 2004 році її приклад перебудови суспільства на європейські стандарти та норми життя став зразком для України», — заявив В. Рибак.
Керівник парламенту також назвав актуальною необхідність розбудови добросусідських відносин між нашими країнами, основою яких є взаємне прощення, повага та підтримка.
«Підкреслю, що наші народи й держави пов’язані багатовіковою історією і традиціями. Надійним містком, що нас з’єднує, є також національні меншини. Задоволення культурно-освітніх потреб національних громад повинно перебувати в полі особливої уваги парламентів. Будь-які проблеми у цій сфері слід невідкладно вирішувати шляхом відвертого та конструктивного діалогу», — сказав він, додавши, що нинішнє засідання «має продовжити процес примирення і єднання українського і польського народів, гідного вшанування пам’яті невинно загиблих».
Голова Верховної Ради побажав Міжпарламентській асамблеї Україна—Польща «успіхів, порозуміння, об’єднання зусиль депутатів обох країн заради консолідації українського і польського суспільства, добра майбутнім поколінням українців і поляків».
Прес-служба Верховної Ради України. 
Віце-маршалек Сейму (голова польської делегації) Ц. Грабарчек, Голова Верховної Ради України В. Рибак, заступник Голови Верховної Ради України Р. Кошулинський.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.