До саміту Східного партнерства, який має відбутися у Вільнюсі 28—29 листопада і під час якого планується підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, залишилося чотири тижні. Щоб упоратися з усіма домашніми завданнями до Вільнюського саміту та нарешті ухвалити компромісні рішення, народні депутати пропонують працювати в посиленому режимі та прискореному темпі. Зокрема, провести два пленарні тижні поспіль.

Цього пленарного тижня Верховна Рада України планує розглянути 121 питання, із них 30 законопроектів — це урядові ініціативи, і 91 — депутатські законопроекти.
Зокрема, депутати мають визначитися щодо проектів законів про внесення змін до держбюджету-2013, низки законопроектів щодо пенсійного забезпечення, про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров’я, про створення Суспільного телебачення і радіомовлення, про реформування друкованих ЗМІ, ратифікації міжнародних угод, призначення місцевих виборів. У середу, 6 листопада, у сесійній залі відбудуться парламентські слухання «Безвізовий режим між Україною та ЄС: перспективи та нові можливості для громадян України». Розгляд чотирьох законопроектів про можливість лікування засуджених за кордоном — в авторстві депутатів із різних фракцій — буде винесено на розгляд парламенту в четвер, 7 листопада. У п’ятницю, 8 листопада, у парламенті звітуватиме Тимчасова слідча комісія з питань розслідування фактів порушень законодавства при здійсненні державних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб Міністерства охорони здоров’я та інших відомств.
Фракція Партії регіонів запропонувала додатково внести до порядку денного парламенту на поточний пленарний тиждень низку законопроектів.
Це, зокрема, проекти законів щодо забезпечення соціальних гарантій працівникам гірничих та шахтовидобувних підприємств, про підтримку промислового виробництва, про надання державної допомоги людям із рідкісними захворюваннями, щодо переробки сміття, про розвиток виноградарства і садівництва. Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на погоджувальній раді також заявив, що Партія регіонів готова плідно працювати у сесійній залі й голосувати за законопроекти, які сприятимуть євроінтеграції України та економічному зростанню.
Опозиція запропонувала працювати у пленарному режимі два тижні поспіль. Першою з такою ініціативою виступила фракція «УДАР», її підтримали й лідери інших опозиційних фракцій. Однією з принципових вимог опозиції є вирішення питання про лікування екс-прем’єра Юлії Тимошенко за кордоном. Заступник голови фракції «УДАР» Віталій Ковальчук заявив, що його політична сила готова підтримати законопроект № 3461 про внесення змін до статті 84 Кримінального кодексу України щодо можливості лікування засуджених за кордоном, поданий народним депутатом Анжелікою Лабунською. Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін («Батьківщина») також назвав законопроект А. Лабунської найбільш прийнятним та компромісним. «УДАР» також виступив з ініціативою внести до порядку денного сесії і розглянути цього тижня проект закону «Про порядок імпічменту Президента України», терміново внести зміни до пенсійного законодавства, призначити вибори міських голів у Києві, Одесі та інших містах, де вони мають відбутися.
Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк зажадав від очільників регіоналів запевнити, що Партія регіонів готова проголосувати за законопроекти, які сприятимуть звільненню Тимошенко, а також створити ТСК з напрацювання змін до виборчого закону. А. Яценюк також звернувся до Голови Верховної Ради Володимира Рибака з вимогою отримати від адміністрації Президента інформацію про нещодавні міждержавні переговори президентів України та Росії у Сочі. Окрім того, «Батьківщина» наполягає на негайному розгляді законопроектів про прокуратуру — не лише підготовленого робочою групою при Президентові України, а й підготовленого депутатами з опозиційних фракцій.
Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко на погоджувальній раді заявив, що нова редакція закону про прокуратуру, яку було напрацьовано робочою групою при Президентові України та в якій враховано пропозиції та зауваження Венеціанської комісії, готова для внесення до парламенту.
«Президент готовий зареєструвати його у Верховній Раді, але за Регламентом не можна подавати альтернативний законопроект, доки не розглянуто вже поданий законопроект», — сказав Мірошниченко. При цьому він зауважив, що після того, як буде відхилено та знято з розгляду законопроект № 0886, який уже декілька років перебуває на розгляді у парламентських комітетах, до парламенту буде подано новий проект закону, який схвалено Венеціанською комісією. У вівторок, 5 листопада, заплановано розгляд першим питанням пропозицію профільного комітету про зняття з розгляду законопроекту № 0886 про прокуратуру в другому читанні. При цьому Ю. Мірошниченко заявив, що Президент не раз заявляв про курс на євроінтеграцію та потребу схвалення євроінтеграційних законопроектів.
Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок також вимагав від влади чітких заяв про готовність до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. О. Тягнибок наголосив, що нову редакцію закону про прокуратуру треба терміново ухвалювати, однак, на його думку, є неприпустимим посилення повноважень та функцій прокурорів.
«Свобода» також наполягає на внесенні до порядку денного на цей пленарний тиждень низки економічних законопроектів — зокрема, про ліквідацію природних монополій, про спрощення реєстрації малого бізнесу, про скасування ввізного мита на насіння соняшнику, про внесення змін до закону про електроенергетику. Окрім того, депутати від фракції «Свобода» зареєстрували в парламенті законопроект про заборону комуністичної ідеології.
Лідер фракції КПУ Петро Симоненко на погоджувальній раді заявив, що нові вимоги МВФ для України — про підвищення цін і тарифів, зокрема, на газ, про скасування пільг і субсидій для певних категорій громадян та вільний курс гривні до долара — є загрозливими і неприйнятними для нашої держави з огляду на низький матеріальний стан населення. У зв’язку з цим фракція КПУ, повідомив Симоненко, наполягає на розгляді проекту закону про мораторій на підвищення цін і тарифів на енергоносії для населення. Симоненко запропонував взагалі скасувати програму співпраці України з МВФ. Окрім того, фракція КПУ пропонує розглянути нинішнього пленарного тижня проекти законів щодо термінів укладання контрактів керівників закладів охорони здоров’я, про скасування пенсійної реформи, щодо діяльності комісії з питань гуманітарної допомоги, щодо державної підтримки наукоємних виробництв тощо.
Під час години запитань до уряду, яка відбудеться у п’ятницю, 8 листопада, депутатські фракції запропонували заслухати інформацію про стан промислового виробництва та формування державного бюджету України на наступний 2014 рік. Глава парламенту підтримав ці пропозиції.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
ДОСЛІВНО
Юрій МІРОШНИЧЕНКО, представник Президента України у Верховній Раді:
— Законопроект про прокуратуру готовий. Президент готовий його зареєструвати у Верховній Раді, але Регламент не дозволяє зареєструвати новий законопроект, який є альтернативним, без того, щоб розглянути вже зареєстрований. Президент висловлює сподівання, що робота Верховної Ради буде менш політизована, а більш практична.
На передньому плані Тетяна Бахтеєва. 
На передньому плані Микола Мартиненко.