Каховське море помирає. З проханням його врятувати низка громадських організацій та науковців Запоріжжя звернулася до Президента України Віктора Януковича. Голова правління Центру соціальних ініціатив «Укртерра» Ігор Резников та керівник регіонального навчального центру «Екологія» Володимир Сарабєєв на прес-конференції наголосили — ситуація набула масштабів екологічної катастрофи.

За два десятиліття бюджетного «невтручання» у підтримання екосистеми Каховського водосховища (що в умовах зарегульованості Дніпра цілим каскадом електростанцій просто неприпустимо) значні площі водойми перетворилися на болото. Мине ще десяток років, і не тільки прилеглі до неї Запорізька, Дніпропетровська та Херсонська області, а й увесь Південь України залишиться і без води, і без риби.
Нині ціна питання — усього 30 мільйонів гривень, яких і досі не можуть знайти в бюджеті. Якщо час буде втрачено, на розв’язання проблеми доведеться шукати мільярди — і вже у твердій валюті.
Першочерговим заходом науковці називають зариблення акваторії. Але потуги ентузіастів — це крапля в морі. Суттєво поліпшити ситуацію на Каховці могло б створення на базі біостанції ЗНУ інкубаційного цеху з виробництва п’яти мільйонів мальків на рік. В акваторії Каховського водосховища доведеться створювати й цілу систему намивних островів. Це заради поглиблення русла і підвищення проточності водоймища, і водночас — задля скорочення площі водного дзеркала і обсягів випаровування.