Народний депутат України, голова профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов надіслав запит до міністра енергетики і вугільної промисловості Едуарда Ставицького стосовно ситуації на донецькій шахті імені Горького. 

Як повідомлялося, енергопостачальна компанія погрожує відключити за борги державне вугільне підприємство, яке здійснює відкачування води з підземних горизонтів, забезпечуючи роботу інших шахт міста. Борг перед енергетиками становить майже 83 мільйони гривень.

Парламентарій просить керівника міністерства посприяти в погашенні наявної заборгованості та внести шахту до переліку підприємств підвищеної небезпеки, для яких встановлюється величина екологічної броні. Раніше така бронь захищала шахту від зупинки основних агрегатів, однак нещодавно енергопостачальна компанія визначила величину екологічної броні для вугільного підприємства на нульовому рівні.

Експерти вважають, що повна зупинка насосів шахти через відключення електроенергії призведе до підтоплення Донецька з подальшим просіданням рівня ґрунту в центрі міста від 0,7 до 1,2 метра. Про це йдеться у висновку науково-дослідницького інституту «Укргідрогеологія» — документ міститься у проекті ліквідації шахти. За словами головного енергетика підприємства Сергія Лиходіда, водовідливний комплекс шахти відкачує в середньому 1,5 тисячі кубометрів води на годину і складається із трьох частин. Залежно від обсягу водозбірників, вони заповняться водою за час від 8-ї до 18-ї години — якщо буде зупинено насоси.

«Критична позначка рівня води становить 707 метрів. Після цього вода почне перетікання на шахту №17-17 біс, а після цього — у виробки діючої шахти імені Скочинського, де немає потужної водовідливної установки, щоб упоратися з таким сильним потоком води. І цей процес неможливо буде зупинити, оскільки всі шахти міста пов’язані старими гірничими роботами, є тріщини, розвідувальні свердловини, а то й прямі переходи гірничих виробок з одного підприємства на інше», — підкреслив головний енергетик.

Вода може також затопити виробки законсервованого донецького метро і підтопити центр міста. Нині поверхневий комплекс шахти знеструмлено, електрика подається лише на об’єкти, які входять до зони екологічної броні та на підземні агрегати. Гроші на оплату електроенергії шахта не отримує з державного бюджету починаючи з 2011 року.

 

Донецька область.