Україна відвантажила першу партію експортної курятини в Європейський Союз. Про це повідомив заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Віталій Башинський під час міжнародної конференції «Реформування системи безпеки харчової продукції в Україні: модель на майбутнє».
За його словами, Україна незабаром також зможе отримати категорію «А» з експорту курячих яєць до Європейського Союзу. «Зараз ми працюємо над тим, щоб отримати категорію «А» з експорту курячих яєць для споживання. Залишилося буквально кілька невирішених питань, які вже на завершальних стадіях», — зазначив Віталій Башинський.
Урядові аналітики нагадують, що 4 грудня минулого року Єврокомісія дозволила Україні постачати яйця і м’ясо птиці в країни Європейського Союзу, включивши її до списку третіх країн, які мають право імпортувати продукцію птахівництва в ЄС. Дозвіл набув чинності 24 липня 2013 року після затвердження списку постачальників.
Дозволи на поставки отримали Миронівська птахофабрика, Миронівський м’ясопереробний завод «Легко» і Птахофабрика «Снятинська Нова» (входять в агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт»), а також «Агромарс».
Дозволом на ввезення ЄС підтвердило високу якість української курятини, що автоматично сприятиме збільшенню поставок з України м’яса птиці й на інші зовнішні ринки. Як зазначають урядові аналітики, європейське законодавство — одне із найжорсткіших у сфері дозволів на експорт продуктів харчування. Для отримання дозволу знадобилось майже чотири роки напруженої роботи українського уряду.
Як зазначають експерти, поки що йдеться про невелику партію обсягом 18,5 тонни замороженої тушки на переробку. Машина з м’ясом птиці була відправлена в Нідерланди. До кінця року очікується, що аналогічні дозволи на експорт в ЄС отримають виробники яєць з України — Avangardco і Ovostar Unіon.
Поки що експорт курятини в ЄС є низькорентабельним бізнесом порівняно з іншими зовнішніми поставками, зазначають експерти. Мито становить 32,5 євро за 100 кг для охолодженого м’яса птиці; 29,9 євро за 100 кг — на імпорт м’яса замороженої птиці.
Але ситуація може змінитися після того, як буде підписано Договір про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС і почне діяти квотування на безмитну торгівлю, що дозволить збільшити маржу українських компаній.
Експерти нагадують: Договір про зону вільної торгівлі передбачає, що Україна зможе щорічно поставляти до Євросоюзу до 20 тис. тонн м’яса охолодженої курки і 20 тис. тонн м’яса замороженої птиці. У поточних цінах йдеться про безмитне ввезення м’яса птиці на суму близько 55—60 млн. дол. США.
Наразі Україна постачає продукцію до 23 країн світу, в тому числі, в Африку й Азію, а також у США. І, на думку експертів, у 2013 році Україна експортує до 120 тис. тонн курятини, або 1,2% світового експорту, що дозволить нашій країні посісти дев’яте місце серед найбільших світових постачальників м’яса птиці.
За прогнозами міжнародних аналітиків, світове виробництво бройлерів у 2013 році збільшиться на 2,3% і становитиме 83,5 млн. тонн. А оскільки Україна нарощує виробництво більш високими темпами, то, як очікується, в 2014 році наша країна ввійде до першої десятки світових виробників.
Починаючи з 2000 року вітчизняна птахівницька галузь демонструє активний розвиток. За перше півріччя 2013 року в Україні було вироблено 571 тис. т м’яса птиці, що на 14,1% більше, ніж аналогічний показник минулого року.
Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.