Обраний Президентом України Віктором Януковичем та підтриманий переважною більшістю громадян курс на інтеграцію нашої країни до Європейського співтовариства спонукає спільноту до оновлення суспільних відносин, підвищення дієздатності органів виконавчої влади та управління, забезпечення прогресивного розвитку країни. У рамках проведення всеохоплюючої модернізації та забезпечення сталого розвитку нашої держави її главою поставлено завдання щодо подальшої модернізації інститутів правової держави та правоохоронних органів.

У цьому контексті не можна не згадати про розпочату системну роботу з реформування органів системи Міністерства внутрішніх справ України. В її основу покладено сформовані світовою практикою принципові засади функціонування поліцейських органів відповідно до загальновизнаних міжнародних демократичних стандартів, серед яких ключове значення мають пріоритетність законодавчої регламентації завдань, функцій і порядку діяльності органів внутрішніх справ; їх незалежність від органів влади, посадових осіб та політичних партій у межах, визначених Конституцією і законами; вдосконалення механізму внутрішнього, судового та громадського контролю за діяльністю органів внутрішніх справ та їх посадових осіб, насамперед з позиції забезпечення поваги до особи і справедливості, а також підвищення ефективності їх управління; посилення відповідальності органів внутрішніх справ, їх посадових осіб за свої рішення, дії чи бездіяльність перед громадянами, права яких було порушено.

Безумовне дотримання працівниками органів внутрішніх справ вимог законодавства та службової дисципліни, відкритість у діяльності міліції та інформування громадян про стан правопорядку в державі названо міністром внутрішніх справ України В. Захарченком на підсумковій колегії відомства за підсумками роботи за 9 місяців поточного року тими умовами, за яких можлива ефективна протидія правопорушенням. При цьому міністр наголосив, що незмінним пріоритетом у роботі відомства залишається постулат «людина понад усе», забезпечення її прав та свобод, а головним критерієм оцінки роботи міліції має стати рівень безпеки та довіра громадян.

Загальновідомо, що успіх колективу перебуває у прямій залежності від професійно підготовленого його ядра і, зокрема, керівника. Практика діяльності органів внутрішніх справ засвідчує, що окремі прорахунки в їх діяльності продовжують мати місце через не завжди якісну підготовленість співробітників, незадовільну координацію спільних дій та несумлінне несення служби.

З огляду на це, колегія Міністерства ухвалила рішення провести підвищення кваліфікації начальників ГУМВС, УМВС України з питань удосконалення форм і методів управління органами та підрозділами внутрішніх справ у сучасних умовах, профілактики надзвичайних подій серед особового складу, взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю. Місцем його проведення було обрано Національну академію внутрішніх справ, яка має понад дев’яносторічну історію свого розвитку та є флагманом не лише відомчої освіти, а й одним із провідних юридичних вишів держави. За роки свого функціонування в її стінах підготовлено понад 60 тисяч фахівців, які проходять службу не лише в кожному підрозділі міліції країни, а й в інших органах законодавчої, виконавчої і судової гілок влади різних рівнів.

Проведенню підвищення кваліфікації передувала продумана системна робота з підготовки його програми за безпосередньої участі міністра та керівництва відомства. Нею було охоплено всі напрями діяльності керівника обласного рівня. Ми відійшли від традиційних форм занять, в основі яких раніше були переважно лекції, а зосередили увагу на обговоренні проблемних питань шляхом проведення круглих столів, тематичних дискусій, практичних навчань, безпосереднього спілкування учасників збору як з керівниками міністерства, його провідних департаментів і управлінь, так і з керівництвом інших органів державної влади та управління, представниками громадськості, провідними науково-педагогічними працівниками академії.

Серед ключових проблем, винесених на розгляд та обговорення, безумовно, було реформування системи органів внутрішніх справ. На основних напрямах його концепції зосередили увагу учасників збору начальник Державного науково-дослідного інституту МВС України М. Вербенський та начальник Головного штабу міністерства В. Березан.

Останнім часом відчутна підвищена увага до діяльності органів внутрішніх справ і їх працівників з боку громадськості та ЗМІ, яку можна назвати справжніми інформаційними атаками. Безперечно, населення хоче й повинно знати якнайбільше про роботу міліції, першочергове завдання якої — берегти спокій громадян. Кожен правоохоронець, і передусім керівник, має усвідомлювати, що він представляє державний орган і за його діями судять про міліцейське відомство загалом. До того ж інформація, котра потрапляє в засоби масової інформації та інтернет-мережу, не завжди об’єктивна, містить неперевірені або перекручені факти. З огляду на це, не менш важливими та актуальними були дискусії стосовно формування та реалізації іміджевої політики ОВС, взаємодії керівників ГУМВС, УМВС з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, засобами масової інформації, співпраці із православною церквою, в яких основний тон задавали заступник міністра внутрішніх справ України — керівник апарату С. Лекарь, начальник Управління політики у правоохоронній сфері та забезпечення правосуддя Секретаріату Кабінету Міністрів України В. Шевченко, заступник керівника апарату Прем’єр-міністра України Д. Андрєєв, керівник інформаційно-аналітичного відділу програми «Вікна-новини» телеканала СТБ І. Федорів, радник Міністерства внутрішніх справ України, голова наглядової ради НАВС В. Дурдинець, голова Синодального відділу Української православної церкви із взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями Архієпископ Білоцерківський і Богуславський Августин та начальник Управління зв’язків із громадськістю МВС України С. Бурлаков.

Цікавими та змістовними були дискусії щодо актуальних питань реалізації кадрової політики, роботи з персоналом, ролі керівника органу внутрішніх справ в організації підготовки особового складу до виконання оперативно-службових завдань, протидії корупції, громадського контролю за забезпеченням законності та дотриманням прав людини в діяльності міліції, участь в обговоренні яких узяли Уповноважений Верховної Ради України з прав людини В. Лутковська, начальники департаментів МВС України кадрового забезпечення М. Дивак та внутрішньої безпеки О. Тулаєв, ректор Національної академії внутрішніх справ В. Коваленко, професор кафедри філософії права та юридичної логіки НАВС 

М. Костицький. Як зазначив М. Дивак, виважена кадрова політика МВС забезпечує правопорядок у державі. Він детально зупинився на питаннях нормативного забезпечення правоохоронців, підвищенні рівня їхньої професійної підготовки та кваліфікації, дотриманні дисципліни та законності. Особливу увагу зосередив на розширенні співпраці відомчих навчальних закладів з територіальними органами внутрішніх справ стосовно практичного спрямування навчання майбутніх захисників правопорядку.

На питаннях щодо ролі і місця ОВС в забезпеченні охорони громадського порядку під час виборчого процесу докладно зупинився народний депутат України М. Джига.

У дискусіях було обговорено питання повсякденної оперативно-службової діяльності ОВС, зокрема, щодо проблем застосування кримінального процесуального законодавства, проведення негласних слідчих (розшукових) дій, нових форм і методів протидії економічним злочинам і незаконному обігу наркотиків, експертного та техніко-криміналістичного супроводження розкриття та розслідування злочинів, організації діяльності підрозділів ДАІ, забезпечення економічної стабільності в діяльності ОВС та пошуку ефективних шляхів господарювання.

Важливим елементом вдосконалення практичних вмінь та навичок щодо форм і методів діяльності міліції під час масових порушень громадського порядку та оперативного реагування на них стало проведення на базі навчального центру внутрішніх військ тактико-спеціальних навчань «Хвиля». У них узяли участь понад чотири тисячі правоохоронців, військовослужбовців внутрішніх військ і працівників підрозділів спецпризначення.

Підсумки підвищення кваліфікації начальників ГУМВС, УМВС України підбив міністр В. Захарченко, який дав позитивну оцінку його проведенню та зазначив, що збір дав можливість його учасникам збагатити знання, обмінятися баченнями та підходами до опрацювання проблемних питань, набути нових умінь і навичок вироблення спільних управлінських рішень діяльності органів внутрішніх справ у сучасних умовах. Він сприятиме підвищенню професійного рівня керівників, ефективній та цілеспрямованій роботі з населенням у нових соціально-економічних та політичних реаліях. А звідси головне — спонукатиме поважати Закон, не допускати застосування протизаконних методів і перевищення службових повноважень, забезпечити дотримання прав і свобод людини.

Міністр поставив завдання щодо проведення найближчим часом на базі Національної академії внутрішніх справ підвищення кваліфікації перших заступників та заступників начальників ГУМВС, УМВС і керівників міськлінрайорганів внутрішніх справ.

Валентин КОВАЛЕНКО, доктор юридичних наук, професор, ректор Національної академії внутрішніх справ.

Фото прес-служби Національної академії внутрішніх справ.

Збір керівників обласних підрозділів міліції. У центрі — міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко (ліворуч) і ректор Національної академії внутрішніх справ Валентин Коваленко.