Тринадцятий рік, тринадцятий конкурс, тринадцять переможців! 
В ТРК «Більшовик» у Києві відбулися відкриття виставки та церемонія нагородження переможців тринадцятого міжнародного конкурсу карикатур «Незалежність». 133 авторів з 39 країн надіслали 497 робіт.
Складність цьогорічної теми — «Хід конем, або Політичні ігри» —трохи напружувала, але побоювання виявилися марними. Досить вдалий мікс політики та шахів додав цій акції динамізму та вишуканості.
Переміг відомий український карикатурист житомирянин Василь Вознюк. У рамках експозиції конкурсних робіт відбулася його персональна виставка, присвячена політичним шаржам. Тож ми щиро вітаємо призера! Цікаво, що шанувальницею творчості Василя є сама королева Великобританії Єлизавета ІІ, в колекції якої зберігається її власний портрет, написаний маестро Вознюком.
Друге місце посів киянин Сергій Рябоконь, а третє — художник із Санкт-Петербурга Андрій Попов. Заохочувальні призи отримали Махмуджон Ешонкулов та Микола Попов (Узбекистан), Володимир Казаневський, Сергій Семендяєв, Віктор Савілов (Україна) та Андрій Рижов (Росія).
Почесною грамотою Спілки художників України нагороджено Віктора Голуба зі Здолбунова, а Почесною грамотою Спілки журналістів — Олексія Кустовського з міста Вишневого, що на Київщині. Почесною грамотою Асоціації карикатуристів України відзначено хорвата Слободана Бутіра.
Організатори конкурсу вшанували пам’ять великого майстра карикатури Юрія Кособукіна, заснувавши нагороду його імені. Її отримав росіянин Володимир Хаханов.
Не обійшлося без курйозів. Не порушуючи традицій (вважається, що зібрання буде щасливим, якщо до 13 запрошених гостей додасться чотирнадцятий), організатор конкурсу голова Асоціації карикатуристів Костянтин Казанчев запросив на урочистості чотирнадцятого призера, який уже вкотре надіслав на конкурс одну й ту саму карикатуру, змінивши лише текст на малюнку. Тож його й нагородили з гумором — за стоїцизм!
Від імені всіх карикатуристів та поціновувачів цього унікального жанру візьму на себе сміливість подякувати спонсорам конкурсу, в тому числі генеральному спонсору ТРК «Більшовик», за багаторічну підтримку «Незалежності» української карикатури.
Олексій Кустовський, член Асоціації карикатуристів України, художник газети «Голос України».
 
Андрій Попов, ІІІ приз.
 
Сергій Семендяєв, заохочувальний приз.